Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az alkohol utat nyit a kórokozóknak!

Azt már eddig is tudtuk, hogy az alkohol májzsugorhoz vezethet. A tudósok most azt is felfedezték, hogy más gond is van a szesszel: segít a baktériumoknak abban, hogy eljussanak a májig, mivel hatására a REG3G letinek – a szervezet természetes antibiotikumai – száma csökken, így nagyobb az esélye a különféle májbetegségek kialakulásának.

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem szakemberei az alkoholizmus egy újabb veszélyére hívták fel a figyelmet: arra, hogy a szesz hatására a antimikrobiálok száma a májban csökken, aminek hatására a máj védtelenné válik, és a bélbaktériumok szabadon vándorolhatnak, leterhelve ezzel a méregtelenítésért felelős szervet.

A kutatás során egereket vizsgáltak, akikből a génmanipuláció eredményeként eleve hiányzott a a REG3G. Ezek az állatok nyolc héten keresztül kaptak alkoholt minden nap. Az alkohol ezekben az esetekben szinte mindig pusztító hatást végzett: nem volt semmi, ami megvédte volna az egereket a káros baktériumok májba történő vándorlásától. Ezzel szemben azok az egerek, akik normális REG3G-szinttel rendelkeztek, ellenállóbbak maradtak a májbetegségekkel szemben. “Az alkohol csökkenti a szervezetnek azt a képességét, hogy védekezni tudjon a káros baktériumok ellen. Ez számos májbetegség forrása, amelyek akár végzetesek is lehetnek” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Bernd Schabl, gasztroenterológus adjunktus, aki szerint felfedezésük azért fontos mert így további májbetegségek kialakulása előzhető meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alkohol-majig