Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szétrepedt méhe miatt majdnem életét vesztette egy kismama

Egy anya és magzata majdnem életüket vesztették, miután a nő méhlepénye olyan méretűre nőtt, hogy átszakította a méhet és vérzést okozott. Az anya öt napot töltött kómában, újszülött gyermekét pedig kétszer is újra kellett éleszteni.

A 37 éves Claire Gaylornak a 28. hétig teljesen rendben zajlott a terhessége, akkor azonban folyamatos fájdalmat kezdett érzékelni a méhében. Az orvosok először gyomorégésre gyanakodtak, ám a tünetek rosszabbodtak, és hamarosan kiderült, hogy az anyánál placenta percreta jelentkezett, ami a méhlepény fejlődési rendellenessége és akár a méh átszakadását is okozhatja.

"Ez a szappan csodát tett a hajammal, a fejbőrömmel">>> [1]

Claire-nél is ez következett be, így a méhe tele lett vérrel, ami a magzat tüdejébe is bekerült, akit így – miután császármetszéssel világra segítették – kétszer is újra kellett éleszteni. Eközben az anya kómában feküdt, így ő először öt nap után ölelhette magához gyermekét, akinek addigra édesapja már nevet is adott.

A nőnek már korábbról volt egy 11 és egy 15 éves gyermeke, akik után Asherman-szindrómát állapítottak meg nála, és az orvosok azt mondták, hogy többször nem tud már teherbe esni. Mikor mégis terhes lett, nagyon aggódott, ám a 28. hétig semmilyen komplikáció nem jelentkezett. Amikor a rosszulléte után végül kórházba került, férjét felkészítették a legrosszabbra, hogy őt is és gyermeküket is el fogja veszíteni. Claire végül hat vérátömlesztésen esett át, illetve a méhét is el kellett távolítani, hogy meg tudják menteni az életet, gyermekének pedig vér került a tüdejébe és az életfunkciói kétszer is összeomlottak. Kilenc hét kórházi tartózkodás után végül a házaspár hazavihette gyermekét, aki ma már 19 hónapos és teljesen egészséges.

A placenta percreta egy ritka rendellenesség, melynek következtében a méhlepény nem hagyja abba időben a növekedést, így áthatol a méhfalon és bizonyos szerveket is károsít. Akinek korábban már volt császármetszése, annál 3 százalék az esélye annak, hogy kialakul ez a rendellenesség, két császár után már 11, három után 40, négy után 60, az ötödik után pedig 67 százalék.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szetrepedt-meh