Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Súlyosabbak a Zika vírusnak tulajdonított születési rendellenességek, mint gondoltuk

Az orvosok azt állítják, hogy megdöbbentően súlyos a Brazíliában regisztrált néhány mikrokefáliás eset.

A betegségre szakosodott legnagyobb szaktekintélyek arra hívták fel a figyelmet, hogy az újszülöttek rendellenesen formálódott agyának képalkotó vizsgálatai szokatlan pusztulás mintáit mutatták. Bár azt egyelőre nem tudni, mennyire tekinthetők reprezentatívnak a szkenek, ezeknek a rendellenességeknek a korai megfigyelése arra utal, hogy nehéz idők várnak a csecsemőkre, a családtagjaikra és a közösségeikre. A felfedezés a Zika vírussal kapcsolatos aggodalmakat is felerősíti, amelyről azt gyanítják, hogy összefüggésben áll a születési rendellenességek kialakulásával. Dr. William Dobyns, a seattle-i gyermekkórház genetikusa elmondta, hogy egy nagyon gyors információgyűjtési folyamat közepén tartanak a történtekkel kapcsolatban, de az eddigi előzetes áttekintés szerint az állapot súlyosabb, mint egy egyszerű mikrokefália (kisfejűség).

A Zika vírus jellemzően szúnyogcsípés útján terjed, az esetek körülbelül 20 százalékában enyhe tüneteket okoz, az emberek többsége pedig szinte egyáltalán nem tapasztal megbetegedést. A múlt héten azonban Texasban bejelentették az első olyan esetet a jelenleg zajló járvány során, amikor a vírus szexuális úton terjedt. Ezzel párhuzamosan a brazil egészségügyi tisztviselők azt tanácsolták a várandós kismamáknak, hogy ne adjanak puszit idegeneknek, mert vizsgálataikban az aktív vírus nyomait mutatták ki nyál- és vizeletmintákban – ez pedig annak veszélyét veti fel, hogy a vírus testnedvek útján is képes terjedni. Miután jelentősen megnőtt a mikrokefáliás esetek száma az újszülöttek körében azokon a brazil területeken, ahol a Zika járvány dúl, nemzetközi erőfeszítés indult annak kiderítésére, hogy valóban a vírus okozza-e a betegséget. A gyanított összefüggés pedig arra ösztönözte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztviselőit, hogy a járványt néhány napja nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánítsák.

Dr. Dobyns, aki 30 éve foglalkozik a mikrokefália kutatásával és kezelésével, genetikusok és más mikrokefália szakértők közreműködésével nemrég áttekintették annak a maroknyi csecsemőnek a szken eredményeit, amelyeket brazil kollégáik készítettek. Az összes kutatót megdöbbentette a malformációk mértéke. „Ezek a gyermekek a kisfejűség rendkívül súlyos formájában szenvednek” – magyarázta Dr. Dobyns. „Úgy néz ki, mint egy nagyon súlyos, destruktív agysérülés.” A szakértő azt is hozzátette, különösen aggasztónak találták a brazil esetekben azt, hogy többlet spinális folyadék látható a csecsemők agya és koponyája között. „Ha az agy nő, majd hirtelen összezsugorodik, akkor található folyadék az agy és a koponya között” – mondta Dr. Dobyns. „Olyan mintával rendelkezik, amely arra utal, hogy az agy ténylegesen veszített a méretéből.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/zika-kisfejuseg