Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Megvan az öregedés ellenszere?

Brit tudósok pár lépéssel közelebb kerültek az öregedés megállításának, illetve visszafordításának lehetőségéhez, miután felfedezték, hogyan lehet az idős sejteket megfiatalítani.

A Newcastle Egyetem munkatársai kiderítették, hogy az öregedés szempontjából a mitokondriumoknak van kulcsfontosságú szerepe, így amikor ezeket leválasztották az öregedő sejtekből, azok sokkal hasonlóbbakká kezdtek válni a még fiatalabb sejtekhez.

"Ez a szappan csodát tett a korpás hajammal">>> [1]

A mitokondrium az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske. Ahogy öregszünk, a sejtjeink különféle károsodásokat szenvednek és egyre több gyulladás jelentkezik bennük, melyek mind szerepet játszanak az idősödés folyamatában. Kísérletek során azonban sikerült az öregedő sejtekből leválasztani a mitokondriumokat, és a tudósok meglepődve látták, hogy ennek hatására a sejtek a fiatalabb sejtekhez hasonló tulajdonságokat kezdtek mutatni.

Amint arról a kutatásban résztvevő dr. Clara Correia-Melo beszámolt, most először sikerült egyértelműen kimutatni, milyen fontos szerepe van a mitokondriumnak a sejtöregedésben, és ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megfelelő terápiát dolgozzunk ki a sejtöregedés folyamatának megállítására vagy akár visszafordítására. A vizsgálat részleteiről az EMBO Journal című lapban olvashatnak az érdeklődők.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/oregedes-ellenszer