Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Íme a kifogás, amelyre a teltkarcsú nők vártak!

A kutatók kimutatták, hogy a nők könnyebben híznak, mint a férfiak, ugyanakkor nehezebben is adják le a felesleges kilókat, mint a férfiak.

Az Aberdeen Egyetem munkatársa, Lora Heisler így nyilatkozott a témáról: „Tudjuk, hogy a férfiak és a nők ugyanazoknak a körülményeknek vannak kitéve, hiszen együtt élünk, mégis magasabb az elhízás gyakorisága a nők körében. A világ egyes részein kétszer annyi az elhízott nő, mint férfi. Azt akartuk kideríteni, miért híznak könnyebben a nők.” Az egyetem kutatói ezért a POMC peptidek működését vizsgálták meg. Ezek az agyban termelődő hormonok kulcsszerepet játszanak az étvágy szabályozásában, és egy új elhízás elleni gyógyszer is ezt a hormont veszi célba. A Molecular Metabolism című szakfolyóiratban megjelent kísérletből az derült ki, hogy amikor az elhízott egerekben termelődött a hormon, fogytak. A hím és a nőstény egerekben azonban nem volt egyformán jótékony a hatás. A hím egerek olyan sokat fogytak, hogy újra egészséges testsúlyúnak minősültek. A nők azonban bár fogytak valamennyit, továbbra is egyértelműen az elhízott kategóriában maradtak.

A kísérletek azt mutatták, hogy bár a hormon mindkét nem esetében csökkentette az étvágyat, a hímekben az anyagcserét is felgyorsította és aktívabbá tette őket, melynek következtében elégették a kulcsfontosságú többletkalóriát. A kutatók úgy vélik, hogy valószínűleg ugyanez zajlik le az emberekben is, ezért olyan nehéz a legtöbb nő számára a fogyókúra. A felfedezés hatására új, nemekre szabott elhízás elleni gyógyszereket fejleszthetnek ki, amelyek a nők esetében az agy más területeire hatnak, mint a férfiakban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/etvagyszabalyoz-hormon