Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Időskori demenciához vezethetnek a korábbi fejsérülések

A szakértők az általában az Alzheimer-kórral együtt járó fehérje-lerakódásokat mutattak ki olyan emberek agyában, akik már régen felépültek fejsérülésükből.

Az Imperial College London kutatása segíthet magyarázatot adni arra, miért lehetnek kitéve a demencia megnövekedett kockázatának azok, akik súlyos fejsérülést szenvedtek. Bár azt már számos kutatás kimutatta, hogy a súlyos fejsérülések megnövelik a demencia idősebb kori kockázatát, a kutatók azonban eddig nem voltak tisztában ennek okával. A Neurology címűn szakfolyóiratban közzétett kutatás során kilenc olyan beteget vizsgáltak, akik közepes vagy súlyos traumás fejsérülést szenvedtek. A többségük közúti baleset következtében szerezte a fejsérülést 11 hónappal – 17 évvel a kutatást megelőzően. Bár fizikai korlátozottságot egyikük sem tapasztalt, sokan szenvedtek napi szintű emlékezet és koncentrációs zavarban.

Modern képalkotó vizsgálatok segítségével a szakértők kimutatták, hogy az Alzheimer-kóros betegekhez hasonlóan a vizsgálat alanyainak agyában is kialakultak a béta-amiloid fehérje lerakódásai. Azokban, akik az agyi idegrostok nagyobb mértékű károsodását szenvedték el, több ilyen lerakódás, más néven „plakk” alakult ki. A kutatók egészséges önkéntesek és Alzheimer-kóros betegek agyát is megvizsgálták, és kiderült, hogy a fejsérültekben több amiloid lerakódás alakult ki, mint az egészséges emberekben, ugyanakkor kevesebb, mint az Alzheimer-kóros betegekben. „Annak ellenére, hogy a betegek kívülről nézve szépen felépültek a fejsérülésből, amikor évekkel később megvizsgáljuk őket, azt tapasztaljuk, hogy makacs panaszaik lehetnek, amelyek befolyásolják a hétköznapi életüket. Ezek közé tartoznak például a memória és koncentrációs zavarok” – mondta Dr. Gregory Scott, a kutatás vezetője. „Egyre több kutatás támasztja alá azt, hogy a fejet ért ütések, például a közlekedési balesetekben szerzett fejsérülés, olyan biológiai folyamatokat vált ki az agyban, amely hosszú évekig zajlanak a háttérben.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/demencia-fejserules