Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Komplikációkat okozhat a magzat túlhordása

Egy friss kutatás szerint azoknál az újszülötteknél, akik hetekkel a kiírt időpont után jönnek világra, megnőhet az olyan komplikációk kockázata, ami miatt intenzív osztályra kell őket szállítani.

A Tel Aviv Egyetem szakemberei közel 23 500 nőt kísértek figyelemmel, akik mind a Rabin Orvosi Központban adtak életet gyermeküknek. Az anyák egyikénél sem jelentkezett komplikáció a terhesség alatt, és mind a 39-44. hét között szültek. A terhesség alapesetben 40 hétig tart, és amint arra a kutatást vezető dr. Liran Hiersch felhívta a figyelmet, még az amúgy kockázatmentes terhességeknél sem ajánlatos, hogy a magzat a 42. hétnél tovább maradjon az anyaméhben, ezért ilyen esetekben mindenképpen a szülés megindítása javasolt.

A szakember hozzátette, hogy sok nő visszautasítja a szülés megindítását, és ilyenkor az orvosok nagyon nehezen tudják őket meggyőzni ennek ellenkezőjéről, de talán ennek a mostani vizsgálatnak az eredményei ebben is segíteni tudnak. Fontos tudni, hogy hiába volt teljesen panaszmentes az egész terhesség, minden további három nap, amit a magzat időn túl az anyaméhben tölt, növeli a fertőzések és betegségek kockázatát. Az Archives of Disease in Childhood Fetal and Neonatal Edition című lapban közzétett kutatás során a szakemberek elsősorban a közvetlenül a születés után jelentkező komplikációkra összpontosították figyelmüket, de annak kiderítésére, hogy vajon a túlhordás hosszú távú problémákat is előidéz-e, további vizsgálatokat készülnek lefolytatni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tulhordas