Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A koffein mégsem okoz szívdobogásérzést

A legfrissebb kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztás nem vált ki potenciálisan veszélyes szívdobogásérzést (palpitáció), sőt akár kedvezően is hathat a szív-érrendszeri egészségünkre.

A kutatók kimutatták, hogy a koffeinfogyasztás nem vezet többlet szívveréshez, amely bár gyakori, időnként szívbetegség vagy agyvérzés eredetű halálozáshoz vezethet. A Kalifornia Egyetem San Franciscó-i fakultásának munkatársai úgy vélik, hogy az emberek lemaradnak a koffeintartalmú ételek és italok, például a csokoládé és a tea potenciális egészségügyi előnyeiről. Dr. Gregory Marcus, a kutatás vezetője szerint ideje lenne átdolgozni az érvényben lévő irányelveket. „Újra kellene gondolni azokat a klinikai ajánlásokat, amelyek a szívritmuszavarok megelőzése érdekében ellenjavallják a koffeintartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztását, mivel ezzel feleslegesen eltántoríthatjuk az embereket a csokoládé, a kávé, a tea és az ehhez hasonló élelmiszerek fogyasztásától, amelyek valójában előnyösek lehetnek a szív-érrendszer egészségére” – magyarázta Dr. Marcus.

Egyre több eredmény utal arra, hogy a leggyakoribb koffeintartalmú élelmiszerek, köztük a kávé, a csokoládé és a tea, potenciális szív-érrendszeri előnyökkel járhatnak. Ezek a kutatások bizonytalanságot szültek az orvosok között, akik nem tudják, mit tanácsoljanak betegeiknek az ilyen élelmiszerek fogyasztását illetőn. A betegek valószínűleg általában csökkentik fogyasztásukat, hogy megelőzzék a feltételezett szívpanaszokat. A Journal of the American Heart Association című szaklapban most megjelent kutatásban azonban 1388 véletlenszerűen kiválasztott személy kávé, tea és csokoládé fogyasztását vizsgálták. A vizsgálatból kizárták az olyan betegeket, akik makacs extra szívdobogást tapasztaltak. Az összes résztvevő közül 61 százalék fogyasztott naponta egynél több koffeintartalmú élelmiszert. A kutatók nem mutattak ki különbséget a korai pitvari összehúzódások (PAC) illetve a korai kamrai összehúzódások (PVC) óránkénti számában a kávé, tea és csokoládé fogyasztás egyik szintjén sem. Az is kiderült, hogy ezeknek az élelmiszereknek a gyakoribb fogyasztása sem állt összefüggésben többlet szívverésekkel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kave-szivritmzuszavarra