Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nazális spray válthatja fel az epidurális érzéstelenítést?

A fentanil tartalmú spray kevesebb mellékhatással csillapítja a fájdalmat, és elősegíti a vajúdás felgyorsítását.

A kutatók arról számoltak be, hogy a nőknek hamarosan lehetőségük nyílik egy nazális fájdalomcsillapító spray választására is a szülés alatt. A spray a sikeres kísérleteket követően az epidurális érzéstelenítő alternatívájaként szolgálhat.

A fentanil nevű gyógyszert jól ismerik a gyermekeknek és a mentővel kórházba szállított betegeknek nyújtott fájdalomcsillapításból. A Dél-Ausztrál Egyetem kutatói Dr. Julie Fleet vezetésével kimutatták, hogy a fentanil tartalmú orrspray ugyanolyan hatékony, mint a szüléskor gyakran alkalmazott petidin injekció, ráadásul a fentanil kevesebb mellékhatással is jár az anyára és a babára nézve egyaránt. Ezen kívül mivel nem gyakorolja az epidurális érzéstelenítés esetében tapasztalható teljes zsibbasztó hatást, a vajúdást is segít felgyorsítani.

A kutatócsoport 156 nő bevonásával készítette tanulmányát. Kiderült, hogy a fentanilt kapott nők több mint 80 százaléka azt állította, hogy újra ezt a módszert választaná, szemben a petidint kapott nőkkel, akiknek csupán 44 százaléka használná ismét a módszert. A kutatás azt is kimutatta, hogy a fentannil kevesebb hányingert és szedációt okozott a nőkben. A nazális spray emellett rövidebb vajúdást eredményezett, kevesebb csecsemőt kellett felvenni a csecsemőosztályra, ritkábbak voltak a szoptatással kapcsolatos problémák, nagyobb általános elégedettséget okozott. „A nők az orrspray segítségével maguknak adhatják be a kontrollált dózist a szülésznő felügyelete alatt, amitől úgy érezhetik, hogy jobban kézben tartják fájdalomkezelésüket, és elkerülhető a további beavatkozás és a fájdalmas injekciók beadása” – mondta Dr. Fleet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szules-orrspray