Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nagyobb fenyegetést jelent a nőkre a szívritmuszavar

A British Medical Journal január 19-i számában megjelent friss elemzés szerint a pitvarfibrilláció erősebb kockázati tényezőnek számít az agyvérzés, a szívelégtelenség és a halálozás szempontjából a nők, mint a férfiak esetében.

Pitvarfibrilláció akkor következik be, amikor gyors és szabálytalan elektromos jelzések hatására a szív két felső pitvara egyenetlenül húzódik össze. Az állapotot leggyakrabban az agyvérzés megnövekedett kockázatával hozzák összefüggésbe, mert a szívritmuszavar lehetővé teszi a vér felgyűlését és megalvadását a pitvarokban.

Az összesen 4,3 millió beteg bevonásával készült 30 kutatás áttekintését követően a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő nők kétszer nagyobb valószínűséggel kapnak agyvérzést, mint a pitvarfibrillációban szenvedő férfiak. A pitvarfibrillációban szenvedő nők ezen kívül a férfiakhoz képest 93 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg valamilyen szívbetegség következtében, 55 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot, 16 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk szívelégtelenség, és 12 százalékkal nagyobb valószínűséggel következik be náluk bármilyen eredetű halálozás.

Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Kórház szív- és érsebészeti intézetének munkatársa szerint valószínűleg azért rosszabbak a pitvarfibrillációban szenvedő nők kimenetelei, mert tüneteik kevésbé egyértelműek, mint a férfiaké. Steinbaum úgy véli, hogy a nők esetében éppen ezért később diagnosztizálják a betegséget, vagy a tüneteik nem ugyanolyanok, mint a férfiaké. Az is elképzelhető, hogy a nők nem veszik komolyan az olyan tüneteket, mint például a kimerültség vagy a légszomj, a stressz vagy a hétköznapi fáradtság számlájára írják ahelyett, hogy a szívbetegség előjelének tekintenék.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/noi-szivbetegseg