Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem éhes, nem álmos és fájdalmat sem érez egy angol kislány

A hétéves Olivia Farnsworth ritka kromoszómabetegségben szenved: születése óta nem érez sem fájdalmat, sem éhséget, sem fáradtságot.

Az Angliában élő kislánynál édesanyja már egészen kiskorban tapasztalt szokatlan dolgokat, például sosem sírt, kilenc hónaposan már egyáltalán nem aludt napközben, később pedig alig akadt valami, amit hajlandó volt megenni, előfordult, hogy hónapokon át csak tejturmixot vagy éppen vajas kenyeret fogyasztott. A betegségre azonban csak évekkel később derült fény, amikor Oliviát elgázolta egy autó. Amint arról az édesanyja beszámolt, a kislányt több méteren keresztül tolta maga előtt a jármű, ő maga és a testvérek teljes sokkban voltak, ám Olivia közölte, hogy nem fáj semmije, és saját lábát hazasétált. Noha a teste tele volt sérülésekkel, az orvosok szerint éppen az mentette meg az életét, hogy – mivel nem érzett fájdalmat – végig nyugodt maradt.

Első hallásra akár irigyelhetnénk is Oliviát állapota miatt, valójában azonban betegsége nagy veszélyekkel jár, hiszen egyáltalán nem alakult ki benne félelemérzet, és előfordul, hogy napokon keresztül egy percet sem alszik és alig eszik. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy a szervezetének nem lenne szükségre alvásra vagy evésre, csupán nem jelzi ezt számára. A világon nagyjából 15 000 kromoszóma-rendellenességgel élő ember van, ezek közül összesen száznak van Oliviához hasonló gondja, ám rajta kívül nincs még egy ember a földön, akinél mind a három tünet – vagyis a fájdalom, az éhség és az álmosság hiánya – egyszerre lenne jelen. Olivia jelenleg altatókat kap, hogy eleget aludjon, és szülei igyekeznek számára teljesen normális életet biztosítani, illetve megpróbálnak minél több hasonló sorsú családdal kapcsolatba lépni, akikkel kölcsönösen támogathatnák egymást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/heteves-ritka-beteg