Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mit rejt a munkahelyi kávéautomata?

A Valenciai Egyetem munkatársai 67 különböző típusú baktériumot azonosítottak a csepegtetőtálcán.

A Scientific Reports oldalain napvilágot látott tanulmány során tízféle munkahelyi, illetve otthoni Nespresso-készüléket vizsgáltak, melyek csepegtetőtálcájának belsejéből mintegy 35-67 fajta baktériumot sikerült izolálni. A munka során különböző technikákat, baktériumtenyésztési módszereket, illetve elektronmikroszkópiát alkalmaztak. Mindazonáltal, ugyan a lecsepegett kávét tartalmazó tálca szennyezett volt, azonban az automatából frissen kifolyt nedű biztonságosnak bizonyult. Manuel Porcar és munkatársai olyan gépeket néztek, melyeket naponta típusosan 2-12 alkalommal használnak. A koffein, kávénövények alkaloidja, amellett, hogy stimulálja az idegrendszert és az egészségre pozitív hatású, szennyezőanyagként is ismert. Jelenléte könnyen kimutatható a szennyvízből. A szóban forgó tanulmány az első, amelyik tanulmányozza a kávéautomaták mikrobiológiai diverzitását.

Az egyes automaták kultúrája hasonló volt, azonban mégis akadtak eltérések. Az Enteroccus és a Pseudomonas volt a két leggyakoribb típus, a 10 automatából 9-ben voltak jelen. Emellett még Stenotrophomonas, Sphingobacterium, Acinetobacter és kisebb mértékben Coprococcus, Paenibacillus, illetve Agrobacterium jelenléte igazolódott.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kaveautomatak-talca