Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az empátia tanulható

Az empátia bárki által elsajátítható képesség, akár idegenek felé is. Ehhez csupán néhány pozitív élményanyagra van szükség – állítják a Zürichi Egyetem munkatársai.

Számos eltérő nemzetiségű és kultúrájú ember felé azért nem érzünk empátiát, mert idegen, és az ember természeténél fogva nehezebben érez együtt a tőle eltérő és távol álló emberrel. Az empátia ugyanakkor a békés együttérzés érdekében alapfeltétel volna, vélekednek a szakemberek. Grit Hein, Philippe Tobler, Jan Engelmann és Marius Vollberg pszichológusok és neurológusok olyan emberek agyműködését mérték, akik saját csoportjuk egy tagjával éltek át pozitív élményeket, míg a egy idegen csoport tagjával szintén pozitív élményeik voltak. A teszt során a résztvevők fájdalmas elektrosokkban részesültek a kezükön, és a saját vagy idegen csoport tagja pénzzel enyhíthették az illető fájdalmát. A kérdés az volt, mennyiben más az agyi reakció, ha a saját, illetve ha az idegen csoport egy tagján kell segíteni.

A kísérlet kezdetén az idegen csoport tagjának fájdalma kevesebb részvétet váltott ki a tesztalanyból, mint saját csoporttagjának szenvedése. Elég volt azonban néhány pozitív élményre az idegen csoport tagjával, és a résztvevő máris képes volt teljes empátiával fordulni irányába, akárcsak ha saját csapattagjáról volna szó.“ A konklúzió egyszerű: az empátia tanulható, csak néhány pozitív élményre van szükség, amely megerősíti azt” – mondja a kutatást vezető Grit Hein.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/empatia-tanulhato