Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A jóga jót tesz terhesség alatt, és a szülést is segíti

Mégis csak érdemes jógázni a kismamáknak, mivel ez jót tesz a babánk is, és a szülést is könnyebbé teszik a gyakorlatok – állítja egy friss kutatás, amely a Obstetrics and Gynecology című szaklapban jelent meg.

A terhes nőket rendszeresen figyelmeztetik arra, hogy kerüljenek bizonyos jógapózokat, mert ezek veszélyesek lehetnek a magzatra nézve. A legaggasztóbb tényezők között a magzati vérkeringésre gyakorolt negatív hatást és a túlzott szívdobogást említik meg, ugyanakkor most már biztos: egészséges, tehát alacsony kockázatú terhesség esetén nemhogy jót tesz a jóga a babának és a mamának egyaránt, de ráadásul a szülésre való felkészülést is nagyban segíti.

A szakemberek 25 nőt figyeltek meg, miközben azok 26 jóga-pózt mutattak be. A vizsgálatok során kiderült, hogy a magzati szívhang minden egyes póz alatt egyenletes maradt, és a jógaóra után az anyák sem számoltak be kellemetlenségekről. Noha a kismamajóga napjainkban egyre népszerűbb, vannak ászanák, amiket nem ajánlanak az orvosok. Ilyen például a babapóz és a lefelé néző kutya – ezekről azonban most bebizonyosodott, hogy teljesen veszélytelenek a magzatra és az anyára nézve, ezért bátran gyakorolhatják őket a kismamák.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/joga-kismama-szules