Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Online vásárlás biztonságosan

A hagyományos csatornák mellett egyre többen használják az internetet a karácsonyi ajándékok beszerzésére, biztonsági szakértők azonban az online vásárlás veszélyeire hívják fel a figyelmet.

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselete MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: az online veszélyek száma folyamatosan nő, ahogy a vállalatok, úgy a magánfelhasználók információi sincsenek biztonságban, különösen a bankkártyaadatok képviselnek nagy értéket. A webes vásárlóknak azt tanácsolják, hogy a vásárlásaikat ne bonyolítsák közterületen és szórakozóhelyen elérhető nyilvános és ingyenes wifi-hálózaton keresztül, mivel egy profi kiberbűnöző számára rendkívül egyszerű feladat egy nyilvános hálózaton keresztül belenézni a kommunikációba, és ellopni a fizetésnél megadott információkat.

A szakértők szerint nem tanácsos rákattintani az e-mailben érkező ajánlatokban található linkekre, és az e-mailben érkező promóciós kódokra. Ehelyett inkább egyenesen a kereskedők, webshopok oldalát látogassák meg, és a promóciós kódot kimásolva közvetlenül illesszük be a weboldalon kialakított rubrikába a felhasználásához. Ez a tájékoztatás szerint azért fontos, mert még a leghitelesebbnek tűnő e-mail is származhat az adatokra pályázó hackerektől. A NetIQ szakértői azt is javasolják, hogy a vásárlók bonyolultabb, számokat, illetve kis- és nagybetűket egyaránt tartalmazó jelszavakat használjanak a webshopokban létrehozott fiókokhoz, és azokat a webes áruházakat részesítsék előnyben, amelyek használják az SSL technológiát a vásárlóval zajló kommunikáció és adatáramlás titkosításához. Ennek jele, hogy az oldal URL címe https-sel kezdődik http helyett, és a böngésző címsorának elején egy lezárt lakatikon látható. Kiemelik azt is, hogy soha ne mentsék el a bankkártya-információikat sem a weboldalakon, sem a böngészőkben.

Januárban és februárban pedig érdemes nagyobb figyelmet fordítani a bankszámlakivonatokra. Csalásra utalhat bármilyen tétel, ami egyáltalán nem ismerős, még akkor is, ha az összeg nem túl nagy. Ha ismeretlen helyről látnak terhelést, azonnal jelezzék a banknak. A szakértők minden okostelefon-használónak ajánlják, hogy állítsanak be valamilyen biztonsági kódot vagy ujjlenyomat-olvasási kérést a képernyő feloldásához a telefonon - hívja fel a figyelmet a közlemény.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/online-vasarlas