Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

5 + 1 tipp a férfiak bőrápolásához

A férfiak napi bőrápolási rutinja általában lényegesen egyszerűbb és rövidebb, mint a nőké. A problémás bőrrel járó gondok azonban őket sem kerülik el, és a borotválkozás kapcsán is jelentkezhetnek kellemetlen tüneteik. Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa a napi bőrápoláshoz ad praktikus tanácsokat.

A férfiak bőre később öregszik

A férfiak bőre sok mindenben eltér a nők bőrétől. Arcbőrük jellemzően vastagabb, ezért náluk ritkábban okoznak érzékenységet, vagy allergiát a kozmetikumok összetevői. Bőrük magas lipidtartalma vízmegtartó tulajdonságokkal bír, több faggyúmirigyük van. A korral természetesen a nőkhöz hasonlóan náluk is csökken a bőr rugalmassága, ám bőrük kedvező felépítése miatt az első mimikai ráncok megjelenése átlagosan 10 évvel később következik be. Persze ez nagymértékben függ az életmódtól, és a bőrápolási szokásoktól is.

A napi rutin kellékei

1. Az arc ápolásához jobb, ha nemtől függetlenül a bőrtípusnak megfelelő arclemosót választunk. A száraz arcbőrt így már fürdés közben hidratálhatjuk, a zsíros bőrnél pedig az alapos tisztítás segíthet megakadályozni a pattanások, mitesszerek kialakulását.

2. Hidratálásra – különösen télen – a férfiak bőrének is szüksége van. Ilyenkor érdemes a kifejezetten férfiak számára kifejlesztett kozmetikumokat választani, mivel ezek általában szolid illatúak, vagy illatmentesek. Ha a fokozott faggyútermelés miatt pattanásos a bőre, akkor glikolsav, vagy szalicilsav tartalmú krémeket érdemes használni.

3. A férfiak hajlamosak megfeledkezni a fényvédelemről – nyáron, de télen síelésnél is javasolt a 20-30 közötti faktorszámú nappali krém használata. Ritkuló haj, vagy kopaszság esetén, leégés ellen a fejbőrt is védeni kell!

4. A gyakori borotválkozás megviselheti a bőrt, ami emiatt irritált lehet, kiütések jelentkezhetnek. Érdemes ilyenkor az érzékeny bőr ápolására való készítményeket keresni, az aloe vera tartalmú gélek általában beválnak. Ezeket közvetlenül fürdés után javasolt használni, ilyenkor az arcbőr és a szőrszálak is puhábbak, jó minőségű borotvával könnyebben eltávolíthatóak.

5. A borotválkozások miatt férfiaknál probléma lehet az arcon kialakult szőrbenövés is. Annak, aki kifejezetten hajlamos rá, érdemes heti rendszerességgel, bőrradírral eltávolítani az elhalt felső bőrréteget és kerülni a hámosító – például körömvirág - krémek használatát az arcon. Gyakori panaszok esetén a kozmetikusnál végzett mélyhámlasztás segíthet megelőzni a panaszok kiújulását.

+1 Időnként extra ápolásra is szükség van

Peterman Krisztinától megtudtuk, hogy a férfiak többsége a nőkhöz hasonlóan élvezi a kényeztetést, emellett nekik is nagyon fontos az ápolt megjelenés, ezért – még ha sokan nem szívesen vallják be a nagyközönség előtt - valójában rendszeresen járnak kozmetikába. „A pattanásos kamasztól az idősebbek bőrpoblémáival küzdő férfiakig minden korosztályból érkeznek hozzám vendégek. A legidősebb egy 82 éves úriember, akit a felesége kísér el rendszeresen a kezelésekre.” Krisztina azt is elárulta, hogy egy igazi pasi kezelés hátmasszázzsal kezdődik, aztán jön a szükséges rossz: a tisztítás, pakolás, fertőtlenítés, de hogy kellemes élményekkel távozzanak, a kezelés vége újra egy kis masszírozás. A kezelések egyébként nem sokban térnek el a hölgyekétől. A bőr anyagcseréjének fokozása, a peeling és a pórusok tisztítása, a bőrtípus szerinti táplálás, antioxidálás és reminalizálás minden korosztálynak fontos.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ferfikozmetikai