Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egy gél enyhítheti a gyulladásos bélbetegség tüneteit

A kutatók által kifejlesztett új gél „hozzáragad” a betegség által érintett szövetekhez, és a gélből fokozatosan távozó gyógyszerek segítségével enyhíti a gyulladásos bélbetegség tüneteit.

A fekélyes vastagbélgyulladás kezelése során gyakran olyan gyógyszereket alkalmaznak, amit beöntés formájában kell a szervezetbe juttatni, ez a módszer azonban elég sok kellemetlenséggel járhat. Az amerikai kutatócsoport által kifejlesztett hidrogél hozzákötődik a fekélyes területekhez, és a hatóanyagok lassú kibocsátásával enyhíti a tüneteket. A vizsgálat kezdeti eredményeit a Science Translational Medicine című folyóiratban tették közzé.

A fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegségek leggyakoribb formája, ami leginkább a fiatal korosztályt érinti. A betegség következtében a vastagbél és a végbél belső felszínén gyulladás és fekélyek alakulnak ki. A betegség leggyakoribb tünetei a véres hasmenés, a görcsös hasi fájdalom, az étvágytalanság, és a fogyás. A szájon át beszedhető gyógyszerek gyakran lebomlanak, mielőtt elérhetnék az érintett területeket. A gyógyszerek beöntésként történő alkalmazása, amit rendszeresen kell végezni, a betegek számára nehéz és kényelmetlen lehet.

A probléma megoldásának érdekében amerikai kutatók kifejlesztettek egy aszkorbil-palmitát nevű gélt, amelynek biztonságos a használata és már emberek történő alkalmazását is engedélyezték. Kísérleti egereken, illetve gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegektől vett szövetmintákon végzett vizsgálatok igazolták, hogy a gél szelektíven kötődik a gyulladt területekhez. A gél tartalmazhat kortikoszteroidokat is, ami hatékonyan csökkenti a gyulladást. A gélt úgy állították össze, hogy a belőle felszabaduló gyógyszerek az érintett területen maradjanak, amíg a gyulladt szövetekből felszabaduló enzimek azt le nem bontják. Egérkísérletekben igazolták, hogy a gyógyszerek a gyulladt területeken szabadultak fel a gélből és egereken elég volt csak minden másnap használni a gélt. A vizsgálat során a gyógyszerek koncentrációja alacsonyabb volt a vérben, mint a hagyományos beöntések alkalmazása esetén, így csökkentették a szervezet egyéb területeit érintő gyógyszerhatást és a lehetséges mellékhatások valószínűségét is.

A kutatást vezető Dr. Jeff Karp, a bostoni Brigham and Women’s Hospital munkatársa elmondta, hogy a vizsgálat következő lépése az volt, hogy teszteljék a klinikai gyakorlatban alkalmazott gyógyszereket, és miután ez rendben lezajlott, pár éven belül elkezdhették az embereken végzett tanulmányokat is. „Azt reméljük, hogy ha ez a technológia az emberi alkalmazás során is beválik, akkor a mindennapos beöntések helyett a gélt elég lesz egy héten csak egyszer használni, kevesebb lesz a szisztémás mellékhatás és nem is kell visszatérni a beöntésekhez, hiszen a gél gyorsan hozzákötődik a fekélyes területekhez, így jelentősen javulhat a betegek életminősége. Dr. Ayesha Akbar szerint – aki a gyulladásos bélbetegségekre specializálódott gasztroenterológus és a British Gastroenterology Society szóvivője – ez egy nagyon érdekes és izgalmas elgondolás. „Az ötlet nagyon ésszerűnek tűnik, különösen a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek kezelését tekintve.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vastagbelgyulladas-gel