Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kimutathatóan jót tesz a gyerekek agyának, ha olvasnak neki

Képalkotó vizsgálatokkal igazolták, hogy aktívabban működnek bizonyos kulcsfontosságú agyi területek azoknál az óvodás korú gyermekeknél, akiknek rendszeresen olvasnak a szüleik.

Jól ismert tény, hogy jó hatással van a gyermek fejlődésére, például a nyelvi készségekre, ha rendszeresen olvasnak neki. A kutatók arra ösztönzik a szülőket, hogy rendszeresen olvassanak a gyermekeiknek, a születésüktől kezdve. Feltételezik, hogy ez a szokás segíti a gyermek agyának fejlődését. A Pediatrics című folyóirat augusztusi számában megjelent közlemény eredményei már bizonyítékkal is alátámasztják ezt a feltételezést. „Azt sokszor mondják, hogy az olvasás fejleszti az agyat.” – mondta Dr. John Hutton, a kutatás vezetője, a Cincinnati Children’s Hospital Medical Center munkatársa. „Ez nyilvánvalónak tűnik, de mi be akartuk bizonyítani, hogy valóban így is van.”

Dr. Hutton és munkatársai funkcionális MRI vizsgálat segítségével, valós időben vizsgálták a 3-5 éves korú gyermekek agyi aktivitását, miközben ők történeteket vagy a beszédtől eltérő hangokat hallgattak. A szülőket megkérdezték, hogy milyen gyakran olvasnak otthon a gyermekeiknek. A válaszok alapján a szülők minimum heti két alkalommal olvasnak a gyerekeiknek, de volt olyan válaszadó is, aki minden este. Dr. Hutton és munkatársai összességében azt a megfigyelést tették, hogy minél gyakrabban olvasnak egy gyereknek otthon, annál nagyobb volt az agyi aktivitás, miközben a kísérlet során a történeteket hallgatták.

Különbséget találtak azoknak az agyi területeknek az aktivitása között, amelyek a szemantikus feldolgozásért felelősek, ami ahhoz a képességhez szükséges, hogy a szavak konkrét jelentését megértsük. Különösen magas volt azoknak az agyi területeknek az aktivitása, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az elhangzottak alapján azt el is tudjuk képzelni. Dr. Hutton elmondta, hogy ez az eredmény azért különösen érdekes, mert ez alapján feltételezhető, hogy ha rendszeresen olvasunk a gyermekeknek, az be is indítja a képzeletét. „Amikor a gyerekek mesét hallgatnak, akkor látniuk kell az egész történetet a lelki szemeik előtt.” – mondta Dr. Hutton. Annak ellenére, hogy a mesekönyvek sok képet tartalmaznak, ez mégis más, mintha a gyerek a mesét a tévében vagy számítógépen játja.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/estiolvasas