Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők gátolják a peteérést

A nem-szteroid hatóanyagú gyulladáscsökkentő készítmények már tíznapos szedés után gátolják a peteérést az enyhe mozgásszerv-rendszeri fájdalomtól szenvedő nőknél – derül ki egy friss kutatásból.

A Reuma-ellenes Európai Liga éves kongresszusán (EULAR 2015) elhangzott, hogy a diklofenák, a naproxén és az etorikoxib hatóanyagú gyógyszerek nagymértékben gátolják a peteérést. A diklofenákot szedő nők mindössze 6,3 százaléka ovulált, a naproxént kapók negyede, az etorikoxibos csoportnak pedig 27,3 százaléka. A kontrollcsoportnál ez az arány 100 százalék volt. Az eredmények bizonyítják a nem-szteroid gyulladáscsökkentők termékenységre gyakorolt káros hatását. Azoknak tehát körültekintően kell bánni az ilyen készítményekkel, akik éppen családbővítést terveznek. „Mindössze tíznapos szedés után már jelentősen csökkent a progeszteronszint. Ez a hormon kulcsfontosságú az ovuláció folyamatában. A visszaesés mindháromfajta gyógyszert szedőknél jelentkezett, harmaduknál pedig ciszta is” – nyilatkozta a szerzőként közreműködő Sami Salman, a Bagdadi Egyetem reumatológiai tanszékének professzora.

„Eredményeink alátámasztják, hogy ezeknek a népszerű, vény nélkül kapható tablettáknak már a rövidtávú szedése is hátrányosan befolyásolja a női termékenységet. A pácienseknek mindenképpen tudniuk kell erről. A reumásoknak és a más probléma miatt szedőknek egyaránt” – tette hozzá a szakember. A nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentők világszerte a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak: naponta több mint 30 millióan használják őket. Az ilyen pirulák elsősorban láz- és fájdalomcsillapításra alkalmazhatóak, így a reumások körében különösen közkedveltek. A kísérletben résztvevők napi egyszer 100 milligramm diklofenákot, kétszer 500 milligramm naproxént, egyszer 90 milligramm etorikoxibot vagy placebót kaptak 10 napon át a ciklusuk 10. napjától kezdve.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/nemszteroid-meddo