Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Okosbikini védhet a leégéstől

Egy francia vállalat olyan fürdőruhát fejlesztett ki, melynek kivehető érzékelője figyelemmel kíséri a hőmérsékletet, s a felhasználó Android vagy iOS eszközéhez kapcsolódva jelzi, ha az illető túl sok időt töltött a napon.

Nyáron sokkal nagyobb a leégés veszélye, sőt: amikor a szabadban tartózkodunk, nagyon sok óvintézkedést kell tenni ahhoz, hogy ne következzen be. Ennek megkönnyítésére alkották meg az okosbikinit, amelynek érzékelője figyelmeztet, ha túlzásba vittük a napfürdőzést. A szenzor telefonos értesítést küld, így a leégés bekövetkezése előtt lehetőség nyílik fedezékbe vonulni. A Connected Bikinit a kelet-franciaországi Spinali Design cég dobta piacra.

„A projekt ötlete onnan jött, hogy rákvörösre égett embereket láttunk a parton” – magyarázta Marie Spinali a The Telegraph című lapnak.

A személyre szabott, egyedileg méretre gyártott bikini ára 46 000 forintnak megfelelő összegtől kezdődik. A fürdőruha elején apró rekesz található, ahová be lehet illeszteni a szenzort. Az érzékelő levehető és vízálló, így nyugodtan be lehet vele menni akár a tengerbe is. A használat megkezdése előtt az okostelefon-alkalmazás érdeklődik az egyén bőrtípusáról. A szenzor ezt követően méri a hőmérsékletet, aztán telefonos értesítést küld az applikáción keresztül, amikor felmerül a leégés veszélye. A szoftver „Valentin” verziója a partnert is figyelmezteti, aki a naptej újrakenése mellett is dönthet. Ugyanezzel a rendszerrel ellátott strandtörölköző is vásárolható 31 000 forintos áron. A találmány hírét májusban kürtölték világgá, azóta már kapható is a cég webáruházában. A készítők jelenleg a gyermekeknek szánt változat megalkotásán fáradoznak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/okosbikini