Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nyári nátha enyhítésére ajánljuk: Schüssler-sók

Nyáron elég a forróságból egy erősen klimatizált helyiségbe lépni, vagy a melegben egy jeges italt, hűsítő koktélt, fagyit elfogyasztani, és a legnagyobb kánikulában is megfázhatunk. Szerencsére a homeopátia a nyári náthás tünetekre is nyújthat megoldást!

Hogyan segíthetnek a Schüssler-féle szöveti sók?

A betegség kezdetén az elsőként választandó szer a Nr. 3-as Ferrum phosphoricum D12, melyet akkor javasolt használni, ha úgy érezzük, hogy kitörni készül valamilyen betegség bennünk, pl. a torokban kaparó érzés, kezdődő, vizes orrfolyás, orrdugulás, levertség, hidegrázás esetén. Ilyenkor két órán keresztül negyedóránként egy Ferrum phosphoricum D12 tabletta javasolt, majd naponta 3x1 tabletta. Ha panaszaink nem enyhülnek és a betegség egy következő stádiumba ér, a vizes orrfolyást opálos, fehér, nyúlós váladék követi, akkor már érdemes a Nr. 4-es Kalium chloratum D6-ot alkalmazni. Adagolás: napi 3x1 tabletta. A harmadik stádiumban, amikor az orrváladék jellege ismét megváltozik: sárgás, esetleg zöldes váladék ürül az orrjáratokból, a Nr. 6-os Kalium sulfuricum D6 tablettára van szükség, ugyancsak napi 3x1 tabletta formájában. Ez utóbbi hörghurut, köhögés esetén is hasznos kiegészítő szer.

Gyakran használt monokomponensű homeopátiás szerek náthában

A homeopátia individuális gyógymód, melynek során egyénre szabott terápia alakítható ki, attól függően, hogy mi váltotta ki a panaszainkat, vagy éppen hogyan reagálunk az egyes környezeti hatásokra, és mitől javulnak a tünetek. A nátha különféle megjelenési formái is más és más gyógyszerképet mutathatnak:

Allium cepa

A nedves, hideg, szeles idő, valamint az allergiás szénanátha típusos szere. A nátha tünetei a hagyma tisztításakor tapasztaltakhoz hasonlítanak: bőséges, vizes jellegű orrváladék, gyakori tüsszögés kíséretében, könnyezés. Főként a nátha kezdeti szakaszának a szere.

Arsenicum album

Ezt ajánljuk, amikor hideghatásra, dohányfüstös helyen való tartózkodás, vagy megerőltetés után alakul ki a nátha. Erős tüsszögés, híg, maró jellegű, kis mennyiségű orrváladék kíséri. A beteg fázékony, kívánja a meleget, kortyonként iszik és az állapota az éjszaka második felében romolhat.

Euphrasia

Égő, maró könnyezéssel, és nem maró orrváladékkal jelentkező vizes nátha esetén.

Pulsatilla

Nappal sűrű, sárga orrfolyással, este és éjjel száraz orrdugulással járó náthák esetében alkalmazzuk. A szagérzet csökkenhet, átmenetileg meg is szűnhet. A beteg rosszkedvű, „bújos”, vigasztalásra vágyhat.

Dikalium dichromicum (Kalium bichromicum)

Nehezen kifújható, sűrű, tapadós, zöldessárga orrváladék esetén, amikor az orrfújás fájdalmas, a beteg „dugókat” fúj ki az orrából. Szövődményként ilyenkor gyakran jelentkezik arcüreggyulladás.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/nyari-natha-megfazas