Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Amerikában terjed a felügyelet nélküli otthonszülés

A legújabb kutatás azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban 79 százalékkal nőtt a szülésznő vagy orvos felügyelete nélkül lezajlott szülések száma, ami a csecsemőhalálozás és a betegségek fokozott kockázatával hozható összefüggésbe.

A New York-i Presbiteriánus Kórház szülészeti osztályának vezetője, Dr. Amos Grunebaum azonban azt is hozzátette, hogy a felügyelet nélküli szülések tényleges száma alacsony, 2007-ben 5000, 2012-ben pedig valamivel több mint 8800 volt. A növekedés ennek ellenére aggasztó, mert a felügyelet nélküli otthonszülések általában a negatív kimenetelek magasabb kockázatával hozhatók összefüggésbe. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium május 2. és 6. között San Franciscóban megrendezett éves kongresszusán közzétett tanulmányukhoz a kórház kutatói az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) születési anyakönyvezési adatait használták fel. A felügyelet nélküli otthonszülést úgy definiálták, mint olyan otthoni szülést, amelynél nem volt jelen orvos vagy szülésznő.

2007. és 2012. között több mint 24 millió szülés zajlott le Egyesült Államokban, amelyek közül 141 000 volt otthonszülés. Az otthonszülések körülbelül 30 százaléka zajlott felügyelet nélkül. A felügyelet nélküli otthonszülés nagyobb mértékben növekedett az olyan nők körében, akiknek már volt gyermekük (82 százalék), szemben az olyan nőkkel, akik első gyermeküket szülték (85 százalék).

Egy szakértő szerint azonban a kutatás hibás, mert nem vette számításba az összes olyan indokot, ami miatt egy szülés felügyelet nélküli lehet. „A kutatás nem teljes, mert nem ad választ arra, miért nőtt a felügyelet nélküli szülések száma” – állítja Dr. Paul Burcher, az Albany Orvosi Egyetem szülész-nőgyógyásza. A szakértő úgy véli, talán az úgynevezett „szabad szülés” mozgalom terjedését tükrözheti, amelyben a leendő szülők direkt a felügyelet nélküli otthonszülést választják. A másik lehetőség az, hogy néhány szülésnél szülésznők voltak jelen olyan államokban, ahol ez nem engedélyezett, így a szülőknek kellett aláírniuk a születési bizonyítványt. „Egyedül a szülési bizonyítvány adatokra támaszkodva nem lehet kideríteni, mi a helyzet az otthonszüléssel” – mondta Dr. Burcher, „mivel néhány felügyelet nélküli szülést nem így terveztek. Elképzelhető például, hogy a baba túl korán érkezett, és az édesanya nem tudott eljutni a kórházba. Grunebaum elismerte, hogy nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, mely nők választották ténylegesen a felügyelet nélküli szülést. A szakértő szerint azonban a trend aggasztó, mert a felügyelet nélküli otthonszülés megnöveli az újszülött halálozás és egyéb szövődmények kockázatát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/otthonszules-usa