Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Angelina jól döntött

A kutatásból az derül ki, hogy a BRCA1 gént hordozó nők petefészkük eltávolítása után kisebb valószínűséggel halnak meg emlőrák következtében, vagyis, ha ezek a nők Angelina Jolie példáját követik, több mint 60 százalékkal csökkenthetik így az emlőrák okozta halálozás rájuk leselkedő kockázatát.

A 39 éves színésznő márciusban esett át petefészek-eltávolító műtéten (oophorectomia). Két évvel korábban mindkét mellét eltávolították, mert ő is hordozza az emlőrák és a petefészekrák kockázatát is megnövelő BRCA1 génvariánst. A BRCA1 mutálódott változatát, illetve a BRCA2 gént hordozó nőkre egész életükben az emlődaganat akár 70 százalékkal magasabb kockázata leselkedik. Diagnózis esetén a petefészekdaganatok súlyos kockázatának is ki vannak téve. A JAMA Oncology szakfolyóiratban megjelent kutatásukhoz a kanadai szakértők 676 emlőrákos beteget vizsgáltak, akik hordozták az egyik mutálódott gént. Közel felük (345 nő) a diagnózist követően petefészek eltávolító műtéten esett át. Az eredmények azt mutatták, hogy az egész csoport 20 éves túlélési aránya 77,4 százalék volt.

A petefészek-eltávolítás elvégzése az emlőrák 62 százalékos csökkenésével állt összefüggésben a BRCA1 mutációval rendelkező nők esetében, ez azonban nem volt megfigyelhető a BRCA2 mutációt hordozókban. A kutatók ezen kívül a bármilyen eredetű halálozás 65 százalékos csökkenését mutatták ki a petefészek-eltávolítással kapcsolatban. A vizsgálat szerint a petefészek eltávolító műtétet átlagosan hat évvel az emlőrák diagnosztizálása után végezték el. A BRCA1 génmutációt hordozó 70 nőben, akik két éven belül eltávolíttatták a petefészküket, 73 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás, mint azokban, akik hordozták a gént, de nem estek át a beavatkozáson. A tanulmány szerzői elmondták, hogy a petefészek eltávolító műtét emlőrák elleni védőhatása a diagnózis után azonnal kimutatható, és 15 évig tart.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/angelina-petefeszekkivetel