Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Akik számára életveszélyes a hideg

A kétéves Gracie Hughes egy igen ritka betegségben, Raynaud-szindrómában szenved, melynek következtében elkékül, valahányszor hidegnek van kitéve.

A kislány egy speciális kesztyűt visel, amely képes a hő 95 százalékát visszasugározni a testébe, ám még így is nagyon veszélyes a hidegben tartózkodnia, fagyizni vagy hideg italt fogyasztani pedig egyáltalán nem ajánlatos a számára. Otthonukban állandóan megy a fűtés, ha a szabadba mennek, a speciális kesztyűn kívül Gracie termo-ruhába öltözik, két pár zoknit, sapkát és sálat vesz magára, az autóban pedig egy speciális, fűthető takarót is kap. Az utcán gyakran megszólítják az anyát, hogy túl sok réteget adott a gyermekére, aki másra sem vágyik, minthogy Gracie ugyanolyan életet élhessen, mint a többi gyerek. A kislánynál 16 hónaposan diagnosztizálták a betegséget annak ellenére, hogy édesanyja már születésekor sejtette a bajt. Végül egy reumatológus állapította meg, mi is a gond, és azóta a fő cél, hogy megpróbáljanak a lehető legnormálisabb életet élni. Ha szerencséje van, Gracie egy napon kinövi a betegségét, addig pedig azzal igyekeznek vigasztalni őt, hogy akárcsak Elza a Jégvarázsból, ő is különleges.

A Raynaud-szindrómát a hirtelen hőmérsékletcsökkenés váltja ki, aminek következtében az ujjakban összehúzódnak a vérerek, ezáltal elvágják a további véráramlás útját. Előfordulhat, hogy a jelenség az orrban, fülben és nyelvben található apró artériákat is érinti. Jellemzően az ujjak először elfehérednek, majd elkékülnek, végül pedig vörössé válnak, ami égő érzéssel jár együtt. A rohamok egy perctől akár egy óráig is tarthatnak.

Tízből kilenc esetben nőket érint a betegség és az első roham általában negyven éves kor előtt következik be. Noha a betegek szempontjából a tél a legveszélyesebb időszak, a rohamot előidézheti az is, ha kivesznek valamit a hűtőből, légkondicionált helyiségbe lépnek, vagy csupán valami stressz éri őket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ritka-raynaud