Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A napi súlymérés megháromszorozza a fogyást

A napi mérlegelés segít a tudatosabb táplálkozási döntések meghozatalában, hiszen az érintettek kétszer akkora eséllyel mondanak nemet a nassolásra, illetve csökkentik a desszert mennyiségét – derül ki egy friss kutatásból.

Úgy tűnik, hogy a végeláthatatlan salátázás és a megszámlálhatatlanul sok felülés mellett van egy jóval egyszerűbb titka is a fogyásnak: csak mindennap rá kell állni a mérlegre. Azok ugyanis, akik így cselekedtek a kísérlet során, 6 hónap alatt 9,5 kilogrammtól szabadultak meg, míg a többiek csupán 3,2-től. A szakértők feltételezése szerint a napi mérés fokozottabb kontrollt tesz lehetővé, s hízás esetén a mielőbbi óvintézkedések megtételét. A fogyást mutató napi szintű visszaigazolás ugyanakkor elősegíti a diétás étrend betartását, vele együtt pedig a kísértés leküzdését.

A vizsgálatba összesen 47 elhízott férfit vontak be, akik részletes kérdőívet töltöttek ki a megfigyelési időszak elején és végén. Rögzítették benne, hogy mit ettek és mikor, mennyit tévéztek, illetve mennyit mozogtak. A mindennap mérlegelő csoport tagjai átlagosan 2,7 kilót fogytak. Az elemzések alapján a naponta mérlegelők háromszor nagyobb eséllyel csökkentették a napi kalóriabevitelt, kétszer akkora eséllyel mérsékelték a nassolást, és kevesebbet tévéztek – olvasható az egyesült államokbeli Duke Egyetem munkatársainak értekezésében a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szaklap hasábjain.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sulymeres-napi