Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Optimistának születünk

Ha elfogott a téli depresszió, fel a fejjel, hamarosan minden jobb lesz! És nemcsak azért, mert közeledik a tavasz, hanem azért is, mert a legújabb kutatás kimutatta, hogy az emberek természetüknél fogva hajlamosak az élet napos oldalának meglátására.

A tíz különböző világnyelven készült kutatásból az derült ki, hogy az optimizmus az emberi természet szerves része. Az ausztrál és amerikai kutatók a 100 ezer leggyakrabban használt szót vizsgálták a tíz legszélesebb körben beszélt világnyelven. Matematikai elemzés segítségével kimutatták, hogy az emberek kultúrától függetlenül sokkal nagyobb valószínűséggel használnak pozitív, mint negatív szavakat. Az újságokban, könyvekben, filmekben, az internetes és a Twitter közösségi oldalon előforduló legnépszerűbb szavak vizsgálatából az derült ki, hogy az emberek természetes hajlammal rendelkeznek arra, hogy az életet pozitív megvilágításban szemléljék. Dr. Lewis Mitchell, az Adelaide-i Egyetem munkatársa így nyilatkozott az eredményekről: „A boldogság egyértelműen fontos, de nagyon nehéz meghatározni és mérni. Mindegy, hogy angolról, spanyolról, oroszról vagy kínairól van szó, a nyelvet alkotó szavak egyetemesen hajlanak a pozitív érzelmek felé.”

A Proceedings of the National Academy of Sciences február 9-i számában megjelent kutatásban a szakértők tíz nyelvben, az angolban, a németben, a franciában, a spanyolban, a portugálban, az arabban, az indonézben, a kínaiban, a koreaiban és az oroszban vizsgálták meg a 10 ezer leggyakrabban használt szót. Arra kérték az anyanyelvi beszélőket, hogy 1-től 9-ig terjedő skálán értékeljék, mennyire „boldogok” illetve „szomorúak” ezek a szavak. Az elemzés eredményei azt mutatták, hogy a nyelvtől függetlenül pozitív elfogultság figyelhető meg az emberek kommunikációjában. A szakértők ugyanakkor hozzátették, hogy bár az összes nyelv hajlamos a pozitív szavak túlsúlyára, mégis kimutathatók eltérések: a spanyol és a portugál a „legboldogabb”, a kínai, a koreai és az orosz pedig a „legszomorúbb” nyelv ilyen összehasonlításban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szuletett-optimistak