Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A só váltja ki a fejfájásokat?

A legújabb kutatás azt mutatta, hogy a sóbevitel csökkentése révén egyharmadával szorítható vissza a fejfájások gyakorisága.

Azok az emberek, akik a kísérlet során napi három grammra csökkentették a sóbevitelüket, jelentősen kevesebb fejfájást tapasztaltak. Három gramm só körülbelül fél teáskanálnak fele meg, és hozzávetőlegesen ennyi sót tartalmaz egy Big Mac szendvics és a nagy adag sült krumpli. A szakértők elmondták, hogy a sófogyasztás korlátozása a vérnyomás és a pulzusnyomás mérséklése révén csökkentheti a fejfájások valószínűségét. A kísérletben még a normális vérnyomással rendelkező személyek is a fejfájások előfordulásának csökkenését tapasztalták a sóbevitel korlátozását követően. Az egészséges étrendről egészségtelen étrendre váltás ugyanakkor nem befolyásolta a fejfájások gyakoriságát.

A John Hopkins Egyetem kísérletében közel 400 embert osztottak be véletlenszerűen egy zsírszegény, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, zsírszegény tejtermékeket tartalmazó étrendre, illetve jellegzetes nyugati típusú étrendre. A résztvevők napi közel kilenc gramm sót vittek be ételeikkel, ami az Egyesült Államokban jellemző átlagos sófogyasztást tükrözi. A kísérlet következő szakaszában ugyanennyi ideig napi hat grammra csökkentették az étrendi só mennyiségét, majd az utolsó kutatási időszakban napi három grammra korlátozták a napi sóbevitelt.

Az alanyokat arra kérték, hogy egy kérdőív segítségével nyilatkozzanak az olyan mellékhatásokról, mint például a fejfájás, a puffadás, a szájszárazság, a túlzott szomjúság, a kimerültség, az alacsony energia, a szórakozottság, a hányinger és a módosult ízérzékelés. Az eredmények alapján az derült ki, hogy a sóbevitel napi kilenc grammról három grammra csökkentése 31 százalékkal mérsékelte a fejfájások előfordulását. Lawrence Appel, az egyetem kutatója, így nyilatkozott a kutatásról: „A korlátozott nátriumbevitel a fejfájás jelentősen alacsonyabb kockázatával állt összefüggésben, az étrendi minták azonban nem befolyásolták a fejfájások kockázatát a felnőttekben. Az étrendi nátriumbevitel csökkentése újszerű terápiás megközelítés lehet a fejfájások megelőzésében.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/so-fejfajas