Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egy ideig az összes népszerű diéta működik

Rengeteg híres fogyókúra létezik világszerte, de a legújabb áttekintés szerint a tartós eredmények szempontjából egyik sem tűnik ki.

Tizenkét klinikai kísérlet elemzésével a kutatók kimutatták, hogy mindhárom híres diéta, az Atkins, a Weight Watchers és a Zone is „mérsékelten” hatékony volt egy év alatt. A nagynevű étrendeket egymással összevető kutatásokból az derült ki, hogy a követői átlagosan 1,8 – 4,5 kilogrammot fogytak. Egy negyedik ismert diéta, a South Beach azonban semmivel sem bizonyult hatásosabbnak, mint a zsírszegény étrend követésére vonatkozó általános tanácsok. A két évig tartó, csak az Atkins vagy a Weight Watchers diétát vizsgáló néhány kutatás azonban azt mutatta, hogy az emberek gyakran visszahízták a leadott testsúly egy részét. „Eredményeinkből az derül ki, hogy egyik ismert fogyókúra sem számít egyértelmű győztesnek” – összegezte a Circulation: Cardiovascular Quality & Outcomes november 11-i számában megjelent kutatást Renee Atallah, a montreali Jewish General Hospital/McGill University munkatársa.

Egy a vizsgálatban nem részt vevő dietetikus szerint dicséretes, hogy egyre több klinikai vizsgálatot végeznek a kereskedelmi fogyókúrákról. „Egyre több amerikai kezdte követni ezeket a diétákat, és rengeteg pénzt fordítanak ezekre” – mondta Jim White, az amerikai National Academy of Nutrition and Dietetics táplálkozástudományi szövetség szóvivője. „Szükségünk van az ehhez hasonló kutatásokra, hogy kiderüljön, mely fogyókúrák lehetnek valóban hatékonyak hosszú távon. A fogyókúrázók többsége ugyanis jól tudja, hogy a leadott testsúly távoltartása a legnagyobb kihívás.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/dietak-mukodese