Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szaruhártya-sérülést okozott a parti-kontaktlencse

Egy brit nő Halloween alkalmából macskaszemet imitáló kontaktlencsét viselt, ám a buli végeztével nem tudta kiszedni azokat a szeméből.

A lencsék hét óra alatt szinte beleolvadtak a Dundeeban élő Nicola Cavanagh szemébe, ahonnan végül másfél órányi kínlódás árán lehetett csak kiszedni. A nő végül kórházba került, ahol megállapították, hogy a kivétel során a szaruhártya legfelső rétege megsérült, és a látása azóta sem jött még teljesen rendbe.

Nicola egy közeli jelmezboltban vásárolta a lencséket, nem sejtve milyen fájdalmas vége lesz a vidámnak ígérkező kalandnak, pedig szakemberek nemrégiben is felhívták a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő helyen beszerzett és nem megfelelő módon alkalmazott kontaktlencsék nagy veszéllyel járhatnak, sőt akár vakságot is okozhatnak. Különösen az a veszélyes, hogy ezekhez az úgynevezett parti-kontaktlencsékhez bárki hozzájuthat anélkül, hogy pontosan megtanítanák őt arra, miként kell ezeket helyesen felhelyezni, illetve kiszedni, illetve, hogy milyen higiéniai szabályokat kell betartani viselése során. Ráadásul sokan egy hosszúra sikerült buli után nem is szedik ki azonnal a lencséket, hanem abban alszanak el, ami további problémákat okozhat. A Nicole által viselt lencséket a gyártó egyelőre kivonta a forgalomból, az esettel kapcsolatban pedig vizsgálatot kezdeményeztek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szemserules-parti