Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Meggylével a köszvény ellen

A napi meggylé-fogyasztás segíthet azoknak, akiknek húgysavkristályok gyülemlettek fel az ízületeikben, ezért köszvénnyel küszködnek. A gyümölcsital hozzájárul, hogy a kristályok mindössze néhány órán belül kiürüljenek a szervezetből.

A fájdalmas betegség milliókat érint világszerte. Az egyesült királyságbeli Northumbria Egyetem szakértői azonban kimutatták, hogy a Montmorency fajtájú meggyből készült koncentrátumnak gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van, amivel néhány órán belül megszabadítja a szervezetet a felesleges húgysavtól. Napi kétszer 30 milliliter vízzel hígított koncentrátum már mérhetően csökkenti a húgysavszintet, illetve csökkenti a gyulladást – derül ki az eredményekből. A szakértők úgy vélik, mindez „izgalmas első lépés” a köszvény étrendi úton történő kezelése felé. A terápiás lehetőségek jelenleg az ízületi terhelés csökkentésére, jegelésre, valamint gyulladáscsökkentő gyógyszerekre korlátozódnak. Súlyos esetben kortikoszteroidot kapnak a páciensek, amelyek azonban mellékhatásokkal járhatnak, elsősorban a szívet és a gyomrot érintve – főleg hosszú távú használat esetén.

A betegek húgysavkristályok képződését gátló készítményt is szedhetnek, ám ugyancsak súlyos esetben, mivel itt is mellékhatásokkal lehet számolni. Léteznek viszont olyan élelmiszerek, amelyek sok purint tartalmaznak. Ez a természetes vegyület alakul húgysavvá a szervezetben, így elkerülésével csökkenhet a köszvény fellobbanásának kockázata. A vadhús és az olajos halak például ebbe a kategóriába tartoznak. Az élesztőgombát vagy húst tartalmazó fogások ugyancsak gazdagok purinban. A mostani vizsgálat az első eset, amikor sikerült bebizonyítani, hogy egy étel aktívan befolyásolja a köszvény lefolyását. „Eredményeink világosan megmutatják, hogy a húgysavszint csökkent a Montmorency meggykoncentrátum fogyasztása után. Ráadásul kis mennyiség is elég a sikerhez” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. Glynn Howatson. A tanulmány a Journal of Functional Food című szaklapban jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koszveny-meggy