Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az olívalevél lehet a kulcs a szív egészségéhez

Már az ókori görögök is népi gyógyírként ismerték, az egyiptomiak pedig a fáraók mumifikálásához használták fel az olívalevelet. Nagy-Britanniában azonban a most bevezetett, olívalevél kivonatból készült ital a maga nemében egyedülálló étrend-kiegészítőnek számít a szigetországban.

A Complete Nutrition szaklapban közzétett áttekintés arról számol be, hogy a kivonat a szív egészségének megőrzésére eddig felfedezett két legerősebb antioxidánst tartalmazza.  Az olajfa által termelt polifenol, az oleuropein, különösen erőssé és ellenállóvá teszi az olívalevelet a rovar és baktérium kártevők ellen. A másik összetevő, a hidroxitirozol, a szívbarát mediterrán étrend egyik sarokkövének számító szűz olívaolaj egyik fő összetevője is. Bár a vegyület az olajbogyóban és az olívaolajban is megtalálható, a legnagyobb koncentrációban mégis az olívalevélben fordul elő.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) az egy adag Ovivo Organic Leaf Infusion with Calendula nevű italban lévő 5 mg dózist antioxidáns hatásúnak minősítette. Dr. Pamela Mason, a brit kormány határeseti anyagokkal kapcsolatos tanácsadó bizottságának elnöke szerint az olívával és a mediterrán étrenddel összefüggésbe hozott egészségügyi előnyök többségét valószínűleg a hidroxitirozol és az oleuropein kombinációjának köszönhetjük. Mindkettő erős antioxidáns, és bizonyítottan csökkentik a rossz LDL koleszterin szintjét.

Egy vizsgálat azt is kimutatta, hogy naponta kétszer szedett 500 mg dózisú olívakivonat ugyanolyan hatékonyan csökkenti a diasztolés és a szisztolés vérnyomást, mint egy ACE-gátló gyógyszer. A gyógyszertől eltérően azonban a kivonat ráadásul az egészségkárosító hatású trigliceridek szintjét is csökkentette.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/olivalevel