Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ha magas a kismama vérnyomása

A magasvérnyomás bár olyan súlyos szövődményekkel is járhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus, ennek ellenére sokan csak legyintenek rá, így előfordulhat, hogy kezelés nélkül marad az illető. A terhesség során mért magas értékeket azonban feltétlenül komolyan kell venni, hiszen a terhességi magas vérnyomás következményei a kismama és a baba életét is veszélyeztethetik. Dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájától megtudhatjuk, miért is veszélyes annyira ez a betegség, illetve hogy milyen tünetek esetén gyanakodjon rá.

Hipertónia a terhességek 5-7 %-ában fordul elő. A terhességi vérnyomásnak két formáját különíthetjük el: ha kismama ismerten magas vérnyomástól szenved, és így esik teherbe (idült terhességi hipertónia 1-3%), illetve a másik eset, amikor korábban nem hipertóniás nőben  maga a terhesség váltja ki a hipertóniát.

A terhesség során folyamatosan szükséges kismama vérnyomásának ellenőrzése, mivel a 140/90 vagy e feletti értékekkel járó magasvérnyomás értékek mind a baba, mind az anyuka egészségét veszélyeztetik. Különös figyelmet  kívánnak azok az esetek, amikor a vizeletben növekvő mennyiségben található fehérje (több mint 300mg/nap a fehérjevesztés) . Ebben az esetben felmerül a  terhességi toxaemia, preeclampsia-eclampsia gyanúja.  Ez az összes szülések 3-6 %-ában fordul elő. Jellemzően a 20. terhességi hét után jelentkezik a magas vérnyomás, amelyet egyéb eltérések is kísérhetnek (pl. vesefunkció romlása, lábdagadás, vizelet fehérje növekedés, májfunkció romlás, vérlemezke szám csökkenése). A legsúlyosabb megjelenési forma a görcsroham, kóma, amely halállal végződhet.  A WHO közleménye szerint az anyai halálozások 18 százalékáért a terhességi toxaemia a felelős, Magyarországon az anyai halálozás 1/3 ennek a következménye. Éppen ezért különösen fontos a szoros kontroll, mivel nem jósolható meg előre a tünetek súlyosbodásának üteme. - mondja Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

 

Tünetek:

-vérnyomás emelkedése

- ödéma

- fejfájás

- szédülés

- látászavar

Hogy pontosan mi is okozza a preeclampsiát, egyelőre nem ismert, ám a szakemberek egyetértenek abban, hogy a késői terhesség, a krónikus magas vérnyomás, az elhízás, a cigaretta, az ikerterhesség és a cukorbetegség mind hozzájárul a probléma kialakulásához.  Fontos a megelőzés, a helyes életmód, táplálkozás kialakítása és a megfelelő kezelés. Mivel a preeclampsia nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akik már a terhesség előtt magas vérnyomásban szenvedtek, fontos a rendszeres vérnyomásmérés és kontroll, valamint a gyógyszeres kezelés átállítása  már a babaproject előtt. Fontos azonban tudni, hogy nem minden vérnyomáscsökkentő adható terhes nőnek.   Amennyiben a várandósság alatt lép fel a magasvérnyomás orvosi kontroll mellett gyógyszeres kezelés beállítása javasolt! Dr. Kapocsi Judit szerint a preeclampsia diagnózisa esetén a kezelés egyéni elbírálást igényel, általában attól függően, hogy milyen eltérések jelentkeznek, milyen gyorsan súlyosbodnak az eltérések, a terhesség hányadik hetében van a beteg. Sajnos eclampsia, görcsroham kialakulása esetén a megoldás a szülés megindítása lehet, így érthető, hogy a hangsúly főleg a megelőzésen van.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kismama-vernyomas