Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Biológiai pacemaker készül

A sertéseken végrehajtott úttörő kísérletnek köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk a biológiai szívritmus-szabályozó létrehozásához. A kutatók egy gén befecskendezésével alakítottak át szívsejteket szívritmus-szabályozó sejtekké.

A Los Angeles-i Cedars-Sinai Kardiológiai Intézet kutatói elmondták, hogy a „biológiai pacemaker” hatékonyan képes betegség gyógyítására. A Science Translation Medicine szaklapban megjelent kutatásban egy gént fecskendeztek be olyan szívbetegségben szenvedő sertésekben, amely rendkívül alacsony pulzusszámot okoz. A génterápia hatására a több milliárd hagyományos szívizomsejt egy része a sokkal ritkább, szívritmus-szabályozásra specializálódott sejtekké alakult át. A borsszem nagyságú sejt-folt két hétig működött szívritmus-szabályozóként, átvéve a hagyományos pacemaker funkcióját. „Most először sikerült biológiai szívritmus-szabályozót létrehoznunk minimálisan invazív módszerrel, és bebizonyítottuk, hogy a biológiai pacemaker megfelel a hétköznapi élet igényeinek” – számolt be a kutatócsoport vezetője, Dr. Eduardo Marban. „Elsőként sikerült átprogramoznunk szívsejteket élő állatokban úgy, hogy alkalmassá váltak betegség hatékony kezelésére.”

A hagyományos szívritmus-szabályozók olyan eszközök, amelyek a mellkasba beültetve kontrollálják a szívritmuszavart. A pacemaker rendszeres elektromos impulzusokat küldése révén biztosítja a megfelelő ritmusú szívverést. A kutatók azon dolgoznak, hogy olyan biológiai pacemakert hozzanak létre, amellyel egy szép napon fel lehet váltani a beültethető eszközt akár ideiglenes, akár állandó módszerként. A Brit Szív Alapítvány szakértői szerint azonban egy ilyen génbefecskendezésen alapuló módszer gyakorlati alkalmazására még sokat kell várnunk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/biologiai-pacemaker