Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Alkoholista? Két kérdés eldönti!

Előfordult az elmúlt egy hónapban, hogy több mint hat italt küldött le egy ülésre? Volt olyan kellemetlen, italozáshoz köthető élménye az elmúlt egy évben, ami miatt szégyenkeznie kellett? Ha a két kérdés közül bármelyikre is igen a válasza, a háziorvosa élhet a gyanúval, hogy komoly alkoholproblémái vannak. A Leicester University friss tanulmánya szerint, amely a British Journal of General Practice című szaklap friss számában került publikálásra, mindenesetre ezek az árulkodó kérdések…

A kutatás szerint meglehetősen pontos képet lehet alkotni a helyzetről a fentiekben említett két kérdés segítségével egy rutinbeszélgetés keretén belül: az esetek 87 százalékában kiderül, hogy a két kérdés bármelyikére igennel válaszoló páciens alkoholgondokkal küzd. „Szó sincs arról, hogy mindenki alkoholista, aki igennel válaszol a két kérdés valamelyikére: annak megállapításához hosszabb beszélgetésre van szükség. Hatékonyan kiszűrhetjük azonban azokat, akiknek egyáltalán nincsenek alkoholproblémái” – érvel Dr Alex Mitchell, a kutatás vezetője.

A szakember és csapata 17 alkoholproblémával foglalkozó tanulmányt vett górcső alá, amely 5646 páciens adatait dolgozza fel, és megállapították: az alkoholizmus kezelésében az egyik legfontosabb az idő-tényező. Az, hogy az orvos időben azonosítsa a problémát, és megtegye a szükséges lépéseket. „A két fő kérdés csupán a felvezetés, az alkoholizmus korai stádiumainak feltérképezéséhez egy komolyabb kérdőív áll a rendelkezésünkre. Így azonban 79,8 százalékban kiszűrhetőek azok, akiknek nincs semmilyen gondjuk a szesszel” – állítja Mitchell.

A tanulmány szerint jelenleg a háziorvosoknak csupán a 3 százaléka érdeklődik alkoholfogyasztási szokásokról egy-egy rutinvizsgálat során, noha a két kérdés lehetőséget adna arra, hogy a szeszproblémára már a legkoraibb stádiumban fény derüljön.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alkoholos-kerdesek