Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kisebb az amerikai focisták agya

A Journal of the American Medical Association május 14-i száma szerint főként egy, a memóriával és az érzelmekkel kapcsolatos terület mérete kisebb azokban a játékosokban, akik kórtörténetében agyrázkódás szerepel.

Patrick Bellgowan és a Laureate Agykutató Intézet munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy az egyetemi amerikai focisták agytérfogata kisebb, mint e sportot nem űző társaiké. Egy, a memóriával és az érzelmekkel kapcsolatos agyterület mérete főként az agyrázkódáson átesett játékosokban volt bizonyult kisebbnek. Régóta ismert, hogy az agyrázkódás memóriazavart okoz, de más szellemi tevékenységre is negatív hatást gyakorol.

A sporttraumára irányuló eddigi kutatások a visszavonult játékosokra irányultak, évekkel aktív karrierjük után. Most viszont jelenleg is sportoló 50 egyén agyát hasonlították 25, korban és végzettségi szintben megegyező nem sportolóhoz. A mágneses rezonancia képalkotó kimutatta, hogy a különbség főként a hippokampuszban mutatkozik, mely struktúra alapvető a memória és az érzelmek szerveződésében: sportolókban a nagyság átlagosan a normális egynegyedét tette ki. Jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen hatása van a 20 éves emberekre ez az eltérés, azonban kielégítő választ erre nem sikerült találni: a szellemi teljesítményt célzó teszteken nem mutatkozott összefüggés a hippokampusz méretével.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/agytrauma-foci