Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A koleszterincsökkentők az impotenciát is gyógyíthatják

A legújabb vizsgálatok szerint a koleszterincsökkentő hatású sztatinok segíthetnek az impotens férfiaknak, hogy tartósabb legyen az erekciójuk.

A szakértők azt azért fontosnak tartják kiemelni, hogy a sztatinok hatása elmarad a Viagrához hasonló potencianövelőkétől, és vannak olyan férfiak, akik egyáltalán nem, vagy csak alig érzékelik a koleszterincsökkentők hatását. Ennek ellenére a tudósok remélik, hogy az újonnan felfedezett jótékony hatás miatt az erekciós zavarokkal is küzdő férfiak szívesebben szedik majd a koleszterincsökkentőket. Sokan ugyanis hajlamosak megfeledkezni a rendszeres gyógyszerszedésről, ami akár az ízületi fájdalmakhoz hasonló mellékhatásokat is okozhat. "Reméljük, ez okot ad majd a férfiaknak arra, hogy ne hagyják abba a sztatinok szedését - nyilatkozta Dr. John Kostis, a New Jersey Szívgyógyászati Intézet munkatársa - A normális koleszterinszinttel élőknek ugyanakkor nem ajánljuk a sztatinok szedését. Ők jobban teszik, ha szükség esetén a már bevált szerekkel kezelik az erekciós zavaraikat."

Annak ellenére, hogy a sztatinok elképesztően népszerűek az Egyesült Államokban, sokan egy-két év után abbahagyják a szedésüket. A sztatinok csökkentik a vérben a káros koleszterin szintjét, ezáltal pedig a szívroham kialakulási esélyét is. A mostani kutatás során a tudósok 14 korábbi tanulmány adatait vetették össze, hogy rájöjjenek, van-e kapcsolat a sztatinok szedése, és a potenciaproblémák között. Az eredmények szerint a sztatinok 25 százalékkal javítják a merevedési funkciókat, ezzel pedig maguk mögé utasítják a tesztoszteron-kezelést és az olyan életmódbeli változásokat, mint a fogyás, vagy a rendszeres testmozgás. Ennek ellenére a sztatinok még mindig csak harmad olyan hatékonyak, mint a Viagrához hasonló impotencia elleni szerek. "A sztatinok csak nagyon kismértékben képesek enyhíteni a merevedési zavarokat - nyilatkozta Dr. Stephen Freedland, a Duke Orvosi Egyetem sebész és patológus tanársegédje - A férfiak tapasztalhatnak némi javulást, de ez egyáltalán nem számottevő." "A sztatinok valószínűleg az erek sejtjeinek megóvásával segítenek a merevedési zavarokon - nyilatkozta Dr. Kevin McVary, a Dél-Illinois Orvosi Egyetem urológusa - A sejtsérülések ugyanis hozzájárulhatnak a merevedési zavarok kialakulásához. Sajnos azonban az is elképzelhető, hogy bizonyos sztatinok rontanak a páciensek állapotán." A kutatás részletes leírása a Journal of Sexual Medicine című orvosi szaklap március 29-ei számában olvasható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sztatinok