Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

Nehezen találnak állást a dadogók

A dadogó emberek hátrányos megkülönböztetésben részesülhetnek álláskeresés során – derül ki egy friss angol kutatásból.

A munkáltatók kisebb hajlandóságot mutathatnak az érintettek alkalmazására, mert aggasztja őket az ügyfelek és a kollégák esetleges negatív visszajelzése – állítja Clare Butler, a Newcastle-i Egyetem üzleti iskolájának szakértője. A vizsgálat során harminchat 21 és 65 év közötti dadogó férfival beszélgettek, akik közül az eredmények alapján mindegyik diszkriminációról számolt be az álláskeresés során. Néhányan gyorsan visszautasították őket a beszédhibájuk miatt, a többiek pedig csak olyan pozíciót tölthettek be, melyhez képest túlképzettek voltak.

A munkát találó résztvevők kétharmada úgy gondolta, hogy azért kapta meg az állást, mert a feladatkör monoton vagy magányos volt, így nem kellett mással együtt dolgozniuk. Sokan közülük „értelmetlennek” vagy „idegesítőnek” bélyegezték a munkájukat a Work, Employment and Society című szakfolyóirat március 10-i számában megjelent tanulmány szerint. „A megkérdezettek nemcsak arról számoltak be, hogy az állásuk nem megfelelő számukra, vagy arról, hogy a személyük hátrányosan hathatna az ügyfelekre, hanem arról is, hogy negatívan hathatnának a csoportdinamikára” – fogalmazott Butler.

A gyakori diszkrimináció ellenére egyik résztvevő sem tette szóvá a jelenséget egyetlen lehetséges vagy jelenlegi munkáltatónál sem – tette hozzá a szerző. „Ez ellentétben áll a többi rendellenességhez kapcsolódó mozgalommal, például a diszlexia esetével, amelynél a munkavállalók már elvárhatják a munkáltatók által bevezetett könnyítő intézkedéseket” – fejtegette a kutató, aki megállapította, hogy a szemtől szembeni kontaktust igénylő szolgáltatóipar növekedésével még nehezebb a dadogóknak munkát találni. Becslések szerint a népesség egy százaléka dadog, négyötödük férfi – olvasható a kutatáshoz kapcsolódó sajtóközleményben.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/dadogas-allas