Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ártalmas anyagok a felmelegített mézben

Növényi termék: a virágok pora és nektárja, összekeverve méhenzimekkel - ez a méz, amely az emberi szervezet által könnyen elsajátítható viaszt tartalmaz.

Különböző édesítőszereink közül csakis a méz fogyasztható tisztán. Ez azonban nem jelenti, hogy az ételkészítés során széleskörűen alkalmazhatnánk, mert melegedés hatására a viasz "kiég" belőle, és az emberi szervezet számára mérgező, toxikus anyagokká alakul. Soha nem szabad tehát a mézet: melegíteni, meleg italokba keverni.

A vásárlók szerencsétlenségére az árusított mézek túlnyomó többségét egyszer már felmelegítették meglehetősen magas hőfokra, amit az élelmiszeripari előírások sajnos megengednek. Mindezeket figyelembe véve a legveszélytelenebb a mézet egyenesen a méhésztől beszerezni.

A felmelegítetlen méz nagy mennyiségben tartalmaz az emberi szervezet számára elsajátítható és tiszta hőforrást jelentő méhviaszt. Szervezetünk melege felolvasztja a viaszt, az bekerül a véráramba, eljut az ízületi gyulladások és más ínbetegségek helyszínére, amelyek elvesztették rugalmasságukat és hajlékonyságukat. (A kezelés részeként alkalmazzuk: 40 napig reggelente egy kis méhviaszgolyó elfogyasztása, amely enyhíti a fájdalmakat és az inak krónikus feszültségét.) Ez a viasz ugyanígy "megkeni" az emésztőrendszert, és tonizálja az izmokat.

Még egy csodálatos tulajdonsága van a friss és nem melegített méznek, mégpedig az, hogy bármilyen gyógynövénnyel együtt fogyasztható, semmilyen formában nem változtatja meg annak tulajdonságait. Ilyen mézes keverékek alkalmazása meggyorsítja a természetes gyógykészítmények felszívódását. Gyógynövényekkel együtt jó hatással van a máj, az epehólyag, és az epeutak betegségeire, azonkívül a méz gyorsabban begyógyítja az elfertőzött sebeket és égéseket. A méz az öregedés ellenszere; fontos szereppel bír a kozmetikában is.

A méz hasznos:

1 alma, 1 sárgarépa lereszelve, fél citrom levével meglocsolva és 1 teáskanál mézzel elkeverve kitűnő reggeli. 2 érett banán, 1 evőkanál méz villával vagy mixerben összetörve és összekeverve rendszeresen fogyaszthatjuk önálló étkezésként.

A méz ártalmas:

Bármilyen 70°C feletti hőmérsékletű étellel keverve; főzve, sütve. Meleg teában és italokban. Retekkel együtt fogyasztva.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/health/nknow2.htm