Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Klónozott házi kedvencek

Egy csapat dél-koreai tudós azt állítja, hogy mindössze két hónap alatt el tudják készíteni bárki házi kedvencének a pontos mását, amiből a klónozás maga csupán egy napot vesz igénybe.

A szakemberek már több mint négyszáz klónozáson vannak túl, és most szeretnék Angliát is meghódítani, ezért egy versenyt hirdettek meg, ahol a győztes jutalma az, hogy ajándékba kapja kedvencének a klónját. Dr. Woo Suk Hwang, a Sooam Biotech nevű vállalat munkatársa még 2005-ben dolgozta ki azt a módszert, melynek segítségével mindössze egyetlen mikroszkopikus méretű sejtből lehetővé válik klónozni egy kutyát, ami pedig állítólag a kifejezetten nehezen „sokszorosítható” élőlények közé tartozik. Az eljárás lényege, hogy vagy egy élő kutyából, vagy egy öt napnál nem régebben elpusztultból sejtmintát kell venni, donorként pedig egy hasonló ovulációs ciklussal rendelkező kutyát kell választani. Utóbbiból egy speciális eljárással leszívják a petesejt magját, majd a donor sejtet beinjekciózzák a klónozni kívánt kutyából nyert sejtbe, és az ennek eredményeként létrejött embriót beültetik a béranyának választott kutyába. Ez az egész procedúra kevesebb, mint egy napig tart, ám annál költségesebb, nagyjából 21 500 000 forintba kerül.

 

Annak ellenére, hogy a klónozás kérdése a mai napig sokak által vitatott téma, a Sooam Biotech nevű vállalat a dél-koreai kormány részére már több rendőr- és mentőkutyát is klónozott, az Egyesült Államokban pedig számos díjnyertes kutyának készítették el a hasonmását. Ennek oka egyes vélemények szerint az lehet, hogy Dél-Koreában kevésbé szigorúak az ezzel kapcsolatos szabályok, mint akár Európában, akár az Egyesült Államokban. Dr. Hwang azonban nem izgatja magát a kétkedő vélemények miatt, és november 25-ig várja annak az angliai kutyatulajdonosnak a jelentkezését, aki szeretne egy másodpéldányt a kedvencéből. A különleges eseményről készült dokumentumfilmet pedig jövőre valamennyi érdeklődő megtekintheti a Channel 4 tévécsatornán.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/klonozottkedvenc