Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mozgás-e a házimunka?

Első pillantásra takarékos módszernek tűnik arra, hogy megőrizzük jó fizikumunkat. Pedig a legújabb kutatás szerint a házimunka nem elég jó testmozgás.

A kutatásból kiderült, hogy azok, akik testmozgásnak tartják a kertészkedést, a barkácsolást, a porszívózást és a takarítást, általában kövérebbek, mint azok, akik a lehető legtöbb időt fordítják szabadidős mozgásra. A kutatók különösen a nők figyelmét hívják fel arra, hogy becsaphatják magukat azzal, hogy rendes mozgásnak számolják a házimunkát. A figyelmeztetés olyan időszakban látott napvilágot, amikor egyre több helyről hallani, hogy a házimunka jót tesz az egészségnek. A brit kormány Change4Life egészségvédő kampánya azzal bátorítja az embereket, hogy nem feltétlenül kell edzőterembe járni ahhoz, hogy valaki aktív életet éljen. Az ajánlások szerint az is ugyanolyan jó, ha kézzel mossák az autót, kézzel súrolják le az ablakokat, és porszívózás közben direkt a legkisebb csövet használják, hogy megizzasszák magukat.

Az Ulster Egyetem kutatói több mint 4500 férfit és nőt kérdeztek meg arról, mennyit sétáltak, kerékpároztak, sportoltak, végeztek házimunkát és egyéb testmozgást az elmúlt héten. A megkérdezettek mindössze 42 százaléka teljesítette a kormány egészségügyi ajánlását, mely szerint heti 150 perc olyan intenzitású testmozgást kell végezni, ami megnöveli a pulzusszámot, de közben képesek vagyunk folytatni a beszélgetést. A nők különösen nagy valószínűséggel számították bele a mozgásba a házimunkát, és amikor a kutatók ezt kihagyták a számításból, csupán a 20 százalékuk teljesítette az ajánlásokban meghatározott mozgásmennyiséget.

Megdöbbentő módon a BMC Public Health szaklapban közzétett kutatásból az is kiderült, hogy azok, akik a házimunkát testmozgásnak tartják, kövérebbek, mint azok, akik más fajta mozgásokat végeznek. A kutatók szerint ennek egyik oka az lehet, hogy a házimunka során használt kis izmok könnyen elfáradnak, ami azt a téves képzetet okozza az emberekben, hogy sokat mozogtak. Az is elképzelhető, hogy a túlsúlyos emberek testméretükből adódóan nehezebbnek találják a házimunkát, ezért túlbecsülik az általuk elégetett kalória mennyiségét. A kockázatot az is növeli, hogy sokan jutalmazzák magukat a jól végzett házimunkáért zsíros és cukros ínyencségekkel. Chris Allen, a Brit Szív Alapítvány szakértője szerint a jó testmozgástól nehezebben kell lélegeznünk, melegebbnek kell éreznünk magunkat, és gyorsabban kell vernie a szívünknek. „Ha a házimunka nem felel meg mindezeknek a feltételeknek, nem számít mozgásnak” – állítja Allen.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hazimunka-mozgase