Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A cukor korunk legveszélyesebb drogja?

Az embereket le kellene beszélni a cukor fogyasztásáról, mert valóságos kábítószerként hat a szervezetre – mondta Paul van der Velpen, az amszterdami közegészségügyi hivatal vezetője.

A szakértő egészségügyi kockázatokra figyelmeztető jelzéssel kellene ellátni a cukrot tartalmazó termékeket. Érvelése szerint fehérje és zsír fogyasztása esetén jelentkezik a jóllakottság érzete, míg a cukornál nem, így fennáll a túlevés veszélye. Emiatt adóterhekkel és az alkoholhoz valamint a dohányáruhoz hasonló szigorító intézkedésekkel kellene szabályozni a forgalmazását.Egy holland közegészségügyi portálon közzétett véleménye szerint az embereket mindenképpen föl kell világosítani a veszélyről. „Talán túlzásnak tűnhet az állítás, miszerint a cukor korunk legveszélyesebb drogja, de attól még igaz. Ráadásul nagyon könnyen beszerezhető” – írja van der Velpen. „A termékeken fel kellene tüntetni, hogy a cukor függőséget okoz, és káros az egészségre” – tette hozzá.

A kutató arra is felhívja a figyelmet, hogy a lakosság egyre jelentősebb hányada válik elhízottá, ami óriási terhet ró az egészségbiztosítókra. A megelőzéssel éppen ezért hatalmas összegeket lehetne megtakarítani. Szerinte a mozgásra való ösztönzés is eredményes lehet a megelőzésben, de az étrend megváltoztatása hatékonyabb. Olyan korábbi kutatási eredményeket idéz, miszerint cukrot nem jóllakásig, hanem kifejezetten gyomorfájásig szoktak enni az emberek, ami a szükséges mennyiség többszöröse. Van der Velpen úgy véli, hogy a cukorfüggőséget épp olyan nehéz leküzdeni, mint a dohányzásról leszokni. Emiatt a cukrot tartalmazó élelmiszereket ugyanolyan adóterhekkel kellene sújtani, mint a dohánytermékeket és az alkoholt. Javaslata szerint fontos volna szabályozni a feldolgozott termékek maximális cukortartalmát is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukorfuggoseg