Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

A hasára hízik? Adja le mielőbb!

Kanadai tudósok szerint az emberi test egymáshoz viszonyított méretei közül a derék csípőhöz viszonyított aránya jelzi elõre legbiztosabban a szívbetegségek, így például az infarktus rizikóját.

Az elhízás okozta szívbetegségek kockázatát általában előre jelzi a magas testtömegindex, de a derék-csípõ arány háromszor biztosabb eredményt ad a rizikó felmérésében.

Az elhízás mindenképpen magas rizikót jelent a különféle betegségekre való hajlam szempontjából, ám az, hogy ezek milyen betegségek lehetnek, függ az elhízás típusától, vagyis a zsírszövet eloszlásától is. Az ún. centrális, „alma”típusú elhízásnál a zsír leginkább a hasra és a törzsre, míg az ún. perifériás, „körte” típusnál a csípõre és a combokra lokalizálódik. Elõbbi típus szívérrendszeri, míg utóbbi mozgásszervi és visszérbetegségek betegségek kialakulásának esélyét növeli. Centrális elhízásról akkor beszélünk, ha a derék körfogatát a csípõéhez viszonyítva nõknél 0,85-ös, míg férfiaknál 0,9-es értéket kapunk.

Kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csökkentéséhez tehát érdemes mielőbb leadni az úszógumit!A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/elhizas-veszelyei