Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gázok az emésztőrendszerben

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Sokan panaszkodnak fokozott gázképződésre, kínosan puffadt, feszülő hasra, étkezések közötti felfúvódásra. A haspuffadás, a bélgázosság több betegség velejárója is lehet, érdemes hát ismerni a leggyakoribb kiváltó okait.



Azt a nem ritka kellemetlenséget, amikor az emésztőcsatornában gázok, légnemű anyagok vannak, a köznyelv felfúvódásként, az orvosi szaknyelv meteorizmusként ismeri. A gázok bekerülhetnek az emésztőrendszerbe evés-ivás, rágógumizás közben is (ilyen lenyelt levegő bántja a kisbabákat például, ha nem „böfiztetik” meg őket rendesen), de a táplálék feldolgozása, emésztése, bomlása során magában az emésztőcsatornában is több fajta gáz keletkezhet.

Az egészségesek béltraktusában is többnyire van egy-két deciliter levegő, amely a végbélnyíláson át kis mennyiségekben, észrevétlenül távozik. A rostdús, sok ballasztanyagot tartalmazó táplálékok (például a hüvelyesek, a káposztafélék, a hagyma), nehezen emészthető szénhidrátot, sztachiózokat és raffinózokat tartalmaznak. Ezek lebontását a vastagbél bélbaktériumai végzik, a folyamat közben pedig hidrogén, metán és szén-dioxid keletkezik.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

A haspuffadás, teltségérzés fő okai a gyomorban és a belekben keletkező gázok. Az egyéni érzékenység szerint nagyon sokféle táplálék okozhat gázképződést: van, aki gabonaféléket, búzából, zabból, kukoricából készült élelmiszereket, sőt, krumpliételeket sem ehet büntetlenül.

A péksüteményekben lévő „lazítószerek”, az élesztő, a sütőpor is okozhat puffadást. A tejérzékenyek szervezetében hiányzik a tejcukor (laktóz) lebontását segítő béta-galaktozidáz enzim, ennek hiányában pedig az emésztőrendszerük nem képes a tejcukrot (laktózt) alkotórészeire, szőlőcukorra és galaktózra bontani. Az emésztetlen laktózt a vastagbélben a bélbaktériumok kezdik el bontani, ami fokozott gázképződéssel jár. A béltraktus gázai között vannak kellemetlen szagúak, például a hidrogén-szulfid és az ammónia, de többségük szagtalan, mint például a nitrogén, az oxigén, a hidrogén, a metán és a szén-dioxid.

Túlzott gázképződés esetén a keletkező gázok nem tudnak természetes utakon (a szájon vagy a végbélnyíláson) eltávozni a szervezetből, hanem kis, nyálkával körülvett légbuborékok formájában megrekednek a gyomorban és a belekben. Ez a jelenség a felfúvódás, a meteorizmus.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [2]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A kellemetlenül feszülő, kidomborodó hasfal, a bélfalakra ható nyomás fájdalmas is lehet, sőt, ha a rekeszizmot is felfelé nyomja a megnőtt has, szívpanaszokat is előidézhet.

Betegségek kísérőtünete is lehet

Többféle betegség, elváltozás, állapot is okozhat fokozott gázképződést, haspuffadást: például refluxbetegség, gyomor- illetve bélfekély, gyulladásos bélbetegségek, bélfertőzés, bélrenyheség, bélelzáródás, a bélflóra egyensúlyának felborulása, a felszívódás zavarai, így epe- és májproblémák, hasnyálmirigy-elégtelenség, ételallergia, tejcukor- illetve lisztérzékenység, stb.

Kevesen gondolnak arra, hogy a probléma oka már a szájüregben lehet: a hiányos fogazattal nem képes a beteg megfelelően felaprítani, nyállal elkeverni az ételt, így annak emésztése sem lesz megfelelő.

Lezajlott epeműtét, az epehólyag műtéti eltávolítása után is előfordulhat fokozott bélgázképződés, haspuffadás, hasfeszülés, olykor más postcholecystectomiás tünetek, például a jobb bordaív alatti fájdalom, hányinger, hányás, esetleg sárgaság, láz kíséretében. Ha az emésztést segítő anyagokat termelő hasnyálmirigy, a máj és az epehólyag nem működik megfelelően, akkor a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok a vékonybélből tökéletlenül emésztve kerülnek tovább a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok bontják azokat tovább, kellemetlen gázképződés mellett. Az ismétlődő vagy állandósult puffadás veszélyes betegségek tünete, sőt, akár életveszélyes állapot jele is lehet, ezért tanácsos orvoshoz fordulni vele!

Rossz étkezési szokások is okozhatják

Nemcsak szervi okok, hanem életmódbeli körülmények is kiválthatják a visszatérő tüneteket. A sietősen „behabzsolt”, nem eléggé megrágott étel, a stresszes helyzet, a kiegyensúlyozatlan étkezések, a rosszul beállított, eltúlzott fogyókúrák, az alkalmi „túlevések”, a túl sok finomított lisztet, cukrot, tartósítószert, vegyi adalékanyagot tartalmazó táplálékok, a szénsavas italok, a rágógumi stb. mind-mind okozhatnak haspuffadást.

A túl nagy adagok helyett ajánlatos inkább többször, akár 5-6 alkalommal, de kevesebbet enni naponta. A szakorvosi vizsgálat tisztázza a tünetek okait, megállapítja vagy kizárhatja az esetleges szervi elváltozásokat. A beteg személyes megfigyelései ­- milyen körülmények között, mely ételek okoznak puffadást nála – kiegészíthetik a diagnózist.

Gyógyszerek a bélgázok csökkentésével, a gyomorsavak lekötésével enyhíthetnek a tüneteken, illetve azzal, hogy a gyomor és bélmozgások növelésével meggyorsítják a tápláléknak a tápcsatornán való áthaladását. A „bűnös” ételek kerülése, az egészségesebb táplálkozás, a kiegyensúlyozott étrend, a többszöri, komótosabb étkezés, az alaposabb rágás, a megfelelő folyadékbevitel, a nagyobb fizikai aktivitás is sokat segíthet. Többfajta táplálék-kiegészítő áll a betegek rendelkezésére, emellett egyes fűszerek (ánizs, kömény, koriander) és gyógynövények (például a borsmenta, a kamilla) is szélhajtó hatásúak, csillapíthatják a hasi panaszokat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/puffadas-okai