Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Beteggé tesz a munkanélküliség

A váratlanul fellépő munkanélküliség stresszt, szorongást és rossz szokások felvételét eredményezheti, ami kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásához vezethet - figyelmeztetnek a kutatók.

A munka váratlan elvesztése azonnali szívproblémákat okozhat, de a fellépő stressz és felvett rossz szokások idővel súlyos kardiovaszkuláris betegségekhez is vezethetnek, állítják a szakértők. Bizonyos embereknél a munkaviszony hirtelen megszűnése, főként ha fizetési kötelezettsége, például bankhitele van, úgynevezett törött szív szindróma kialakulását okozhatja. „Különösen stresszes szituációkban az embereknél hirtelen megemelkedhet az adrenalin termelődés, ami szabálytalan szívverést eredményezhet” - mondta Dr. John Higgins, a Texasi Egyetem houstoni Egészségtudományi Központjának sportkardiológusa.  Ezek a változások egyes embereknél akár szívinfarktust is okozhatnak, bár Higgins szerint a többség esetében a stressz-szint idővel magától normalizálódik szívroham nélkül. Viszont sokaknál a munka elvesztésének hosszútávú hatásai, például a pénzügyi stressz, a családi problémák, a napi rutin felborulása, vagy akár súlyosabb esetekben az alkoholizmus, illetve az egészségtelen táplálkozás végül súlyos szívbetegségekhez vezethetnek.

 

Dr. Kavitha Chinnaiyan, a Royal Oak-i Beaumont Kórház kardiológus igazgatója szerint a legtöbb ember tisztában van a szívbetegségek rizikófaktoraival (mint például a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, vagy a genetikai tényezők), azonban a szívproblémák 25-30 százalékában nem ismerjük a magyarázatot a betegség kialakulására. „Ezekben a megmagyarázhatatlannak tűnő esetekben a pszichoszociális tényezők komoly szerepet játszanak. Egyre több tanulmányi eredmény igazolja, hogy a stressz, a feszültség, a szorongás nagymértékben hozzájárulhat a kardiovaszkuláris betegségek megjelenésében” - mondta Dr. Chinnaiyan.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/munkanelkuliseg-sziv