Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Sztenttel megelőzhető a láb amputációja

Az elzáródott verőerek nyitva tartására szolgáló sztent gyógyszerrel való bevonása megelőzheti az alsó végtag amputációját – hangzott el az Intervenciós Radiológiai Társaság éves tudományos találkozóján (New Orleans, Egyesült Államok).

Egyre növekvő problémát jelent a perifériás artériák betegsége, ugyanis a populáció elöregszik, az elhízás és a cukorbetegség pedig járványszerű terjedést mutat. Becslések szerint a fejlett világban élő 65 év felettiek 20 százalékát érinti ilyen típusú betegség. A betegek esetén egyre kevésbé jön szóba kiterjedt sebészeti eljárás, a jövő a minimális sérüléssel járó beavatkozásoké, melyet az intervenciós radiológia végez. A verőerek üregébe ültetett rugószerű eszköz, a sztent hivatott nyitva tartani az eret, csökkentve a végtag oxigénhiányos állapotát, ami orvosolja a fájdalmat, és ezáltal el lehet kerülni az amputációt.

A sztent hatását gyógyszerbevonattal erősítik. A módszer megakadályozhatja a verőerek olyan fokú vérrögösödését, ami már a keringés kiesése miatt a végtag biztos elhalását jelenti. Ilyenkor az alsó végtagon fekélyek jelennek meg, melyek gyógyulása nem lehetséges. A klinikai vizsgálatba 107, súlyos állapotú verőérbeteget vontak be, akiknél 171 sztentet ültettek be. Fél évvel a beavatkozás után a sztentek 90 százaléka nyitva maradt, de az egyéves arány is 84, a kétéves 70 százalék volt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sztent-vegtag-amputacio