Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Férfiak és nők: hasonlóbbak, mint gondolnánk

Noha évtizedek óta tartja magát az a makacs nézet, miszerint a férfiak és a nők oly mértékben különbözőek, hogy csakis különböző bolygókról származhatnak, egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány rácáfol minderre, és azt állítja, hogy ha néha úgyis érezzük, hogy párunkkal két külön nyelvet beszélünk, annak egyáltalán nem eltérő nemünk az oka.

Amint azt Harry Reis, a Rochester Egyetem pszichológia professzora a Journal of Personality and Social Psychology című lapban kifejtette, az emberek hajlamosak a nemekről úgy gondolkodni, mint különböző kategóriákról, pedig ez nem így van. Egy több mint 13 000 egyén bevonásával készített vizsgálat során a szakemberek 122 különböző jellemvonást elemeztek ki, és megállapították, hogy a férfiak és a nők nem voltak két külön csoportba oszthatóak. Kiderült, hogy az empatikusság egyáltalán nem kizárólag női tulajdonság, mint ahogy az sem igaz, hogy a férfiak jobbak lennének matematikából. Reis és munkatársa, Bobbi Carothers 13 korábbi tanulmányt is átnézett, és azokra a személyiségjegyekre összpontosították figyelmüket, melyeket tipikusan női vagy férfi vonásnak tartanak sokan. Kiderült, hogy a férfiak és a nők valóban különböző kategóriákba estek, ha testfelépítésükről vagy érdeklődési körükről volt szó, a személyiségjegyek tekintetében azonban semmiféle éles határvonal nem volt meghúzható a két nem között.

A szerzők megjegyezték, hogy egyáltalán nem igaz az a nézet sem, miszerint a férfiak és a nők másképp gondolkodnának párkapcsolataikról, ahogy az számos népszerű pszichológiai témájú könyvben olvasható. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy férfi és nő között ne lenne különbség, csupán korántsem oly nagy, ahogy azt sokan hiszik. Lehet, hogy egy férfiban megtalálható az egyik tipikusan férfiasnak vélt tulajdonság, például az agresszióra való hajlam, ugyanakkor egy másik hasonlóan maszkulinnak gondolt tulajdonság – mondjuk a jó matematikai képesség – teljes mértékben hiányzik belőle. Reis úgy véli, nagyon káros egy kapcsolat számára, ha férfi-női sztereotípiákban gondolkodunk, mivel így minden nézeteltérést azzal magyarázunk, hogy a másik férfi vagy nő, és közben elvész az illető egyénisége és saját személyisége. A legjobb bizonyíték arra nézve, hogy a Mars-Vénusz ellentét egyáltalán nem helytálló, az, hogy a leszbikus és homoszexuális kapcsolatokban is ugyanazok a tipikus párkapcsolati problémák szoktak előkerülni, mint a heteroszexuális kapcsolatokban.

 

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ferfi_noi_hasonlosag