Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Halálos lehet a fájdalomcsillapító-túladagolás

Ha az emberek felismernék a fájdalomcsillapító-túladagolás jeleit, illetve tisztában lennének a szükséges óvintézkedésekkel, jelentősen csökkenthető volna a halálesetek száma – áll egy friss tanulmányban.

Az ópiát-tartalmú fájdalomcsillapítók túladagolása számos országban a sürgősségi ellátásra szorulás egyik fő forrása, illetve a megelőzhető halálokok egyike. Az érintett csoportba például hidrokodon, oxikodon, morfium vagy kodein hatóanyagú készítmények tartoznak. 2005 óta az egyesült államokbeli Massachusettsben több ópiát-túladagolás miatti halál történt, mint végzetes gépjármű-baleset, így az ottani hatóságok stratégiát alakítottak ki a megelőzésre, mely a gyógyszerhasználók és hozzátartozóik felvilágosításán, a lehetséges szemlélők felkészítésén, és a tünetek felismerésén, valamint a tanúsítandó reakción alapul. A programban résztvevőknek bemutatták az ópiát-túladagolás jeleit, a hatékony segítségkérés módját és a naloxon használatát – ez a hatóanyag visszafordítja az ópiát-túladagolás által elindított folyamatokat.

A tanulmány elkészítésének során Alexander Walley, a Bostoni Orvosi Egyetem professzora munkatársaival együtt 19 massachusettsi ópiáthasználó közösséget vizsgált meg, akik a megelőző program különböző fázisainál tartanak. Bebizonyosodott, hogy az OEND-ként rövidített kezdeményezés visszaesést hozott az ópiát-túladagolás miatti haláleseteknél a nem bevont területekhez képest. Minél inkább részesült egy adott közösség az OEND-ben, annál jobban csökken a halálozási ráta – olvasható a BMJ című szakfolyóiratban közzétett értekezésben. Az eredmények bizonyítékként szolgálnak arra, hogy a program hatékonynak bizonyul az ópiát miatti túladagolások számának csökkentésére – jelentették ki közösen a Bostoni Orvosi Központ, a Bostoni Orvosi Egyetem és a Massachusettsi Közkórház szakértői.

1996 és 2010 között több mint 50 000 ember vett részt ilyen megelőzési programban az Amerikai Egyesült Államokban, ami több mint 10 000 életmentést eredményezett – áll a tanulmány elkészítéséhez felhasznált háttér-információkban, ami szintén olvasható az értekezés mellett.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/halalos_tuladagolas