Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A szívelégtelenség növelheti a rák kockázatát is

Egy új kutatás előzetes eredményei azt mutatják, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek a daganatos betegségek kialakulásának 60 százalékkal magasabb kockázatának lehetnek kitéve.

Ráadásul a rák a szívelégtelenségben szenvedő betegekben 46 százalékkal növeli a halálozás kockázatát is – derült ki a rochesteri Mayo Klinikán Dr. Tal Hasin vezetésével készült kutatásból. Szívelégtelenség akkor következik be, amikor a szív nem képes a szervezet oxigén és tápanyagellátásához elegendő vért pumpálni. Mivel a szívelégtelenségben szenvedő betegek amúgy is nagyobb valószínűséggel halnak meg, az volt a kérdés, vajon a rák kialakulása még tovább növeli-e a halálozás valószínűségét.

Az Amerikai Szív Társaság Los Angeles-i éves konferenciáján szerdán közzétett kutatáshoz Hasin és munkatársai 961 olyan beteg adatait elemezték, akikben nemrég mutattak ki szívelégtelenséget. A betegeket hasonló profilú, de egészséges személyekkel hasonlították össze. A diagnózis időpontjában a szívelégtelenségben szenvedő betegek a rák hasonló kockázatával rendelkeztek, mint az egészségesek. A több mint hatéves utánkövetés végére azonban a szívelégtelenségben szenvedő személyek esetében jelentősen megnőtt a rák kialakulásának kockázata az egészségesekhez viszonyítva.

Dr. Gregg Fonarow, az Amerikai Szív Társaság szóvivője szerint a szívelégtelenségben szenvedők valószínűleg azért vannak kitéve a rák megnövekedett kockázatának, mert szervezetük amúgy is le van gyengülve, ami valószínűbbé teszi más betegségek kialakulását. Az is elképzelhető ugyanakkor, hogy az eredmények csupán kapcsolatra, nem ok-okozati összefüggésre utalnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/rakkockazat_szivelegtelenseg