Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A gyógyító, szépítő iszap

Emlékeznek még a Tenkes kapitánya című filmsorozat fürdős jelenetére? „Kenjük ezt a nemes iszapot a jobb kezünkkel a bal vállunkra...” A gyógyforrások környékén élők valóban évszázadok óta ismerik az iszappakolás jótékony hatásait.

Gyógyfürdők kincse

Az iszap, ez a lágy, magas víztartalmú,nagy hőtartó képességű, szerves anyagokban és oldott ásványi sókban gazdag, üledékes anyag sokféle fizikai és kémiai hatásra képes. Tengerparton illetve termálforrások mellett az iszapot tápláló víz jó tulajdonságait is hordozza. Hazánkban több termálfürdő mellett alakult ki az iszap gyógyászati felhasználásának hagyománya, talán ezek közül a gyógyhelyek közül a leghíresebb Hévíz.

Gyönyörű napsütötte bronzbarna bőrt szeretnél? Idesüss! >> [0]

Iszappakolás a kopásos betegségekre

Hévíz egyik specialitása a krónikus mozgásszervi, elsősorban porckopásból, reumatikus folyamatokból adódó panaszok illetve egyes nőgyógyászati betegségek, idült kismedencei panaszok iszappakolással történő kezelése. Ehhez a tó tőzeges medencéjéből nyert iszapot használják, amely 80 százalék szervetlen és 20 százalék szerves anyagot tartalmaz, és szerves kéntartalma, ásványi összetétele, hőtartóképessége, radioaktivitása és más fizikai tulajdonságai miatt jótékony hatású. Az iszapkezelés előtt szükség van orvosi vizsgálatra és tanácsadásra, hiszen vannak olyan állapotok, társbetegségek, stb. amelyek esetében nem vagy csak fokozott óvatossággal lehet használni. Ezért csak orvos előírásra alkalmazható. A meleg (38-42 Celsius fokos) iszap például egész testre iszapfürdőként alkalmazva hőpangást okozó hatása miatt túlságosan megterhelné a beteg szívét és vérkeringését, ezért testrészenként, pakolásként használják. Közvetlenül a bőrre kenve, „pakolva” a meleg iszap lassan hűl ki, közben a bőrt az abból hiányzó ásványi anyagokkal táplálja, élénkíti a vérkeringést, jótékonyan enyhíti a krónikus mozgásszervi panaszokat. A páciens eközben kellemesen relaxál, és ez a pihenés testnek-léleknek egyaránt jó hatású, oldhatja azokat a betegségeket is, amelyek kialakulásához a stressz is hozzájárul. Az iszapterápia lehetőségei az iszap származási helyétől függően változhatnak, így például a holttengeri iszapból készített pakolás többféle bőrbetegségre hatékony.

Szépítő kezelésként is ismert

Az iszappakolás gyógyhatásai meglehetősen régen ismertek, manapság azonban a szépségipar is kezdi felfedezni magának, egyre több szépségfarm kínálja a szolgáltatásai között. A meleg iszappakolás tisztítja a bőrt: tágítja a pórusokat, élénkíti a vérkeringést, intenzívebbé teszi a bőr anyagcseréjét, hidratálja azt, felszívja a bőr által kibocsátott méreganyagokat, ugyanakkor ásványi sókat juttat a bőrön át a szervezetbe. A bőrt tehát az iszap méregteleníti, hidratálja, táplálja, ezért a korai öregedésnek, petyhüdtségnek, ráncoknak hatékony ellenszere lehet.

Egy sajátos szépészeti kezelési forma, a rasul többféle terapikus eljárást foglal magában: a gőzfürdő hőhatását, az iszappakolást és az aromaterápiát is. Ehhez gyógyfüvekkel „felturbózott” iszappal kenik be a páciens testét, aki utána egy meleg, illóolajoktól párás helyiségben pihen addig, míg a finom iszapréteg rá nem szárad a bőrére. Ennek eltávolításakor az iszap egyfajta bőrradírként funkcionál: ledörzsölés közben a bőr elhalt sejtjei is eltávolíthatók. A kipirult, átmasszírozott, hidratált, felfrissült bőr ilyenkor „nyitottabb” a különböző gyógynövényes, tápláló krémek befogadására, így az ezekkel való kezelés fejezi be a bőrfiatalító, szépítő kúrát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/iszappakolas