Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ha úgy érzi, hogy „beszakad a háta”

A állandó ülőmunka, hibás székek, rossz asztalok fölé hajlás, hosszan tartó autóvezetés, rossz fekhely, a nehéz táskákkal való egyoldalú terhelés, a mozgáshiány mind-mind kihat a gerincre és a hátizmokra, testtartásbeli rendellenességekhez, izomfeszüléshez és hátfájáshoz vezethet.

A gerincoszlop melletti hosszú hátizmok gondoskodnak a gerincoszlop megfelelő görbületéről, optimális tartásáról. A gerinc állása és pozíciója a gerinchez és a medencéhez csatlakozó izmok hosszúságától és egyensúlyától függ. A nyak és a gerinc nem megfelelő tartása legfontosabb oka a hátizmok fokozó feszülésének. Az üléssel eltöltött órák számának növekedésével csökken a csípő és a medence rugalmassága is. A hátpanaszok az egész nyugati világ népességében hatalmas problémát jelentenek. A lakosság 80 százaléka élete során legalább egyszer erős háti fájdalmakkal fordul orvoshoz, ezért a hátfájás a munkahelyi hiányzás második leggyakoribb oka. Az összes ülő munka közül a számítógép előtti munkavégzés esetén a legmagasabb a hátfájás előfordulási gyakorisága , mely magyarázható azzal, hogy a monitorok merev nyakkal, órákon keresztül történő bámulása közben a legnagyobb fizikai aktivitásunk a pislogás. A mozgás hiánya a jövőben csak súlyosbodhat, hiszen az üléssel töltött órák száma és a mozgáshiány a csúcstechnológia fejlődésével párhuzamosan csak növekszik.

Day by day - Irodai masszázs nap mint nap

A rendszeres ülőmunkából eredő kényszertartás következtében megfeszülnek, letapadnak az érintett területek – hát, nyak, váll – izmai mely hátfájást, fejfájást okozhatnak, ezáltal csökkentve a koncentráció-képességet. Ennek kiküszöbölésére a leghatásosabb módszer egy szakszerű frissítő masszázs, mely egyszerűen beilleszthető a munkaidőbe. A masszázs stresszoldó hatású, ezért nagy mértékben hozzájárul a pszichoszomatikus megbetegedések megelőzéséhez is. Rendszeres alkalmazásával csökkenthető a megbetegedésekből eredő munkaerő kiesések száma. A masszázs célja az irodai munka során igénybevett izomcsoportok ellazítása speciális fogásokkal egy ülőmasszázsra kialakított masszázsszékben. Az irodai dolgozó egy kifejezetten erre a célra kialakított masszázs-székre ül, mely lehetővé teszi az érintett területek, nyak, váll, hát, karok ruhán keresztül történő masszírozását.

Az irodai masszázs előnyei:

- Egy módszer az egészség megőrzésére, mely a munkahelyen rendszeresen igénybe vehető.

- Bárhol elvégezhető.

- A kezelés teljes öltözetben történik, nem kell hozzá levetkőzni, külön helyiséget biztosítani.

- A masszőr nem használ krémet és olajat.

- Rövid ideig tartó kezelés, mindössze 15 perc.

- Pontnyomásokon alapuló masszázstechnika.

- Heti rendszerességgel végzett kezelés preventív hatású.

- Javítja a munkamorált.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hatfajasok_ellen